latinica  ћирилица
18/08/2016 |  17:05 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Универзитети у Српској расписали конкурс за други уписни рок (ВИДЕО)

Универзитети у РС расписали су конкурс за други уписни рок на високошколским установама, те први уписни рок на други студијски циклус у академској 2016/2017. години.
Универзитет - уписни рок - Фото: РТРС
Универзитет - уписни рокФото: РТРС

У другом уписном року за пријем студената у прву годину првог циклуса студија на високошколским установама Универзитета у Источном Сарајеву остало је 1.713 слободних мјеста, од чега 188 мјеста која се финансирају из буџета. Слободна су и 1.123 мјеста за суфинансирајуће студенте, 162 мјеста за стране студенте и 240 за ванредне студенте.

Приликом уписа на факултет, избор будућих студената је, да ли ће се руководити потребама тржишта рада или својим склоностима. Велики број незапослених међу економистима није баријера Милошу Сокнићу.

-Уписао сам Економски факултет на Палама, јер живим у ИС. Од колега сам чуо да је кадар добар и зашто бих ишао негдје друго када ми је ту близу. Већина мојих другара је одлучила да упише државни факултет јер је то провјерено и наравно очекујемо нешто након тога факултета каже Милош Сокнић, бруцош.

И ове године уписну квоту у првом року попунили су медицински и технички факултети. У другом, за највећи број бруцоша отворена су врата Филозофског факултета , гдје је на 17 студентских програма остало и буџетских мјеста. Слиједе Правни, Педагошки и Факултет пословне економије, на којем сљедеће седмице очекују велики број кандидата и из Србије.

- Очекујемо у другом уписном кругу на оба Универзитета да ће бити квота подигнута, до сада је било да се у септембру попуни око 800 мјеста, каже Ранко Божичковић проректор за наставу на Универзитету у Источном Сарајеву

Осим рекордног броја слободних мјеста за први циклус студија на Универзитетима у Српској, забиљежен је пад интересовање за други циклус студија.

- Од 1 000 слободних мјеста пријави се око 300 студената који желе студирати на другом циклусу. Да ли је то због демографског пада или интереса студената да студирају у иностранство тј. у већим центрима гдје има више студената, с друге стране свијест и родитеља и студената да је тржиште рада пало, да немају запослења, да је боље тражити посао па студирати ванредно, додао је Божичковић.

Пријављивање кандидата за упис у први циклус студија у другом уписном року почиње 22. августа и трајаће до 26. а полагање пријемног испита заказано је за 29. август.