latinica  ћирилица
18/08/2016 |  18:04 | Аутор: ТАНЈУГ

НАСА: Јак земљотрес у Лос Анђелесу до 2018.

Лос Анђелес ће у наредне двије године скоро сигурно погодити јак земљотрес, упозорила је данас америчка свемирска агенција НАСА.
Земљотрес - Фото: AFP
ЗемљотресФото: AFP

Шансе да се то догоди су 99,9 одсто, тврди НАСА.

Из Лабораторије за млазни погон (ЈПЛ), истраживачке и развојне установе која се финансира из буџета САД и НАСЕ, а чије је сједиште у калифорнијском граду Пасадена, упозоравају да је низ мањих подрхтавања испод тла у Лос Анђелесу довео до нагомилавања притиска.

Земљотрес јачине 5,1 степена Рихтерове скале потресао је град Ла Хабра на југу Калифорније 2014. године, подсјећа британски Експрес.

Поједини стручњаци из НАСЕ сматрају да још постоје остатаци нагомиланог притисака од тога, који ће се скоро сигурно испољити прије априла 2018. године.

"Довољно је енергије сачувано за изазивање земљотреса јачине 6,1 до 6,3 степена Рихтерове скале", сматра геофизичарка ЈПЛ-а Андреа Донелан.

Донелан и њене колеге су, након коришћења радара и Глобалног позиционог система за праћење свих подрхтавања у Лос Анђелесу, дошли до закључка да је земљотрес у Лос Анђелесу "скоро неизбјежан".

Сеизмолог Геолошког топографског института САД Роберт Грејвс је, међутим, изразио сумње поводом студије ЈПЛ-а.

Он је истакао да не зна који је метод коришћен да би се утврдила вјероватноћа од 99,9 одсто да велики земљотрес погоди Лос Анђелес.

"У суштини, тиме се говори да ће се то (земљотрес) догодити. А ниво сигурности, према мојим сазнањима, није достижан. Не можемо никада бити тако сигурни", поручио је Грејвс.