latinica  ћирилица
19/08/2016 |  07:57 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Доња Градина: Сјећање на жртве логора Јасеновац, пренос на РТРС (ВИДЕО)

У заједничкој организацији Влада - Републике Српске и Србије, у Спомен-подручју "Доња Градина" данас ће бити обиљежено 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац.
Доња Градина, "Топола ужаса" - Фото: РТРС
Доња Градина, "Топола ужаса"Фото: РТРС

Централна манифестација биће одржана на платоу испред "Тополе ужаса" у Спомен подручју "Доња Градина". Окупљање посјетилаца, потомака жртава и поштовалаца јасеновачких страдалника планирано је у 19 часова.

Пренос обиљежавања из Доње Градине биће емитован од 20 часова на Телевизији Републике Српске. 

Након историјског часа, присутнима ће се обратити предсједник Републике Српске, Милорад Додик и премијер Србије, Александар Вучић, који ће нешто касније одржати и конференцију за новинаре. Окупљени ће прислужити свијеће жртвама злогласног јасеновачког логора. Из Бањалуке, Приједора, Козарске Дубице и Новог Града обезбијеђен је бесплатан превоз до Спомен-подручја. 

Никола Бањац из Козарске Дубице, један је од ријетких логораша, који су преживјели јасеновачку голготу. Као дванаестогодишњи дјечак с породицом доведен је у Јасеновац. Ту је посљедњи пут видио оца и још неколико чланова породице. И данас га прогањају сјећања на свирепа убиства невиних.

- Најстрашније ми је било гледати како убијају, пуцају, чак штавише гледао сам и када су клали људе - присјећа се Бањац.

Обиљежавању 75. годишњице од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у злогласном логору Јасеновац, како је најављено, између осталих, присуствоваће предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Владе Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић. Најављени су и представници Народне скупштине Републике Српске, Српске православне цркве, делегација Покрајинске владе Војводине, Савеза јеврејских општина и ромске националне мањине.

Драган Јаћимовић, замјеник начелника Општине Козарска Дубица, позвао је све грађане Козарске Дубице, приједорске регије, а и шире да дођу и одају почаст свим невиним жртвама којих је било преко 700.000.