latinica  ћирилица
19/08/2016 |  08:33 | Аутор: СРНА

Саобраћај без застоја, краћа задржавања на граници

Саобраћај се јутрос на већини путних правца у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија без застоја, а на граничним прелазима задржавања нису дужа од 20 минута, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Маховљанска петља - Фото: РТРС
Маховљанска петљаФото: РТРС

Због славе општине Рогатица данас ће се у појединим улицама, на путном правцу Подроманија-Устипрача, саобраћај одвијати успорено, а могуће су и краткотрајне обуставе.

На дионицама у котлинама, поред ријека и понгдје у вишим предјелима има јутарње магле, а повећана је и опасност од одрона. Режим саобраћаја измијењен је на дионицама на којима се изводе радови.

Због изградње вијадукта "Маховљани" на дионици ауто-пута Бањалука-Прњавор за саобраћај је затворена петља "Маховљани", па возачи могу да користе петљу "Александровац".

У зони извођења радова код Маховљанске петље на магистралном путу Клашнице-Нова Топола брзина кретања возила ограничена је на 30 километара на час. Саобраћај ће на овој дионици свакодневно бити обустављан четири пута у периоду од 23.00 до 5.00 часова у максималном трајању од 30 минута.

На дијелу магистралног пута Клашнице-Прњавор због изградње дионице ауто-пута Бањалука-Прњавор свакодневно ће долазити до измјене у режиму одвијања саобраћаја.

Успорено се саобраћа на дионицама магистралног пута Јоховац-Руданка у мјесту Јоховац због изградње ауто-пута Бањалука-Добој. На том дијелу у току је изградња прикључака магистралног пута на будући ауто-пут.

Због реконструкције водоводне мреже измијењен је режим саобраћаја на магистралним путним правцима Приједор-Козарац и Отока /граница Српске и ФБиХ/-Нови Град.

У току је санација клизишта и реконструкција коловоза на магистралном путу Бањалука /Ребровац/-Челинац на подручју мјесне заједнице Ада због чега се саобраћај одвија успорено, једном саобраћајном траком, у дужини од 800 метара.

Због санације коловоза на магистралном путу Каракај два-Дрињача и регионалног пута Шековићи-Доње Цапарде возила саобраћају једном траком уз могуће застоје од 10 до 15 минута.

На подручју општине Котор Варош у току је реконструкција и санација градске водоводне и канализационе мреже због чега је до 1. септембра измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионицама Челинац-Котор Варош и Котор Варош-Ободник. Због радова на истом пројекту до 30. јула биће измијењен режим саобраћаја и на регионалном путу Котор Варош-Митровићи.

Радови отежавају саобраћај и на подручју дистрикта Брчко гдје је у току изградња обилазнице око града. Режим одвијања саобраћаја измијењен је на магистралном путу Брчко-Бијељина у насељу Гредице, те на путу Брчко-Лончари, у насељу Горице.

Због изградње моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима на регионалном путу Горња Вијака два-Разбој потпуно је обустављен саобраћај за сва возила.

Током трајања потпуне обуставе саобраћај ће бити преусмјерен на алтернативни правац кроз село Брество. На овом путном правцу на снази је забрана саобраћаја за теретна возила носивости веће од 15 тона. Планирано је да радови трају до 31. децембра.

У мјесту Љубачево на регионалном путу Карановац-Кнежево због активираног клизишта саобраћа се неизмјенично једном траком.

Радови се изводе и на регионалним путним правцима Мачковац-Челић /граница Републике Српске и Федерације БиХ/, Невесиње-Берковићи, Развој-Руданка /у мјесту Горња Остружња/, Укрина-Вијака и Горња Вијака један-Горња Вијака два гдје ће саобраћај привремено бити преусмјерен на новоизграђену саобраћајницу.

Забрана саобраћаја и даље је на снази на магистралном путу Брод на Дрини-Шћепан Поље на граници БиХ и Црне Горе за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача остаје на снази забрана за теретна возила укупне масе веће од три и по тоне и за аутобусе класе М3, док се забрана не односи аутобусе превозника Холдинг "Дринатранс" из Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

Због деминирања терена повремене обуставе саобраћаја на снази ће бити на путним правцима Зелени Јадар-Скелани у мјесту Крагљиводе, Добој-Петрово у мјесту Сочковац, Котор Варош-Ободник мјесту Рујевица, Кобаш један-Дервента у мјесту Беглуци, Скиповац Доњи-Скиповац Горњи, те у мјесту Кладари Доњи на подручју општине Брод.

У Бањалуци ће због изградње моста преко Шарговачког потока бити обустављен саобраћај преко Дјевојачког моста у Суботичкој улици.

У Федерацији БиХ актуелни су радови на дионици ауто-пута Лепеница-Тарчин на излазу из тунела Граб, затим магистралним путевима Јабланица-Мостар, Немила-Топчић Поље, Прибој-Симин Хан, Симин Хан-Калесија и Кладањ-Власеница.

Због изградње пјешачких стаза наизмјенично се саобраћа магистралним путевима Јабланица-Мостар у мјесту Доња Јабланица, Живинице-Шићки Брод у мјесту Љубаче и Бихаћ-Изачић у мјесту Изачић.

На дионици магистралног пута Лончари-Орашје у близини мјеста Дусине актуелне су повремене получасовне обуставе саобраћаја због деминирања терена.

Због радова на подручју Хрватске, возила саобраћају успорено преко граничног прелаза Орашје-Жупања.