latinica  ћирилица
19/08/2016 |  09:05 | Аутор: СРНА

До сада откупљено 20 тона дувана са подручја Посавине

Пољопривредна задруга "Обудовац" из Обудовца код Шамца до сада је откупила 20 тона дувана типа "вирџинија" од произвођача са подручја Посавине и Семберије, рекао је директор задруге Максим Петровић.
Берба дувана - Фото: РТРС
Берба дуванаФото: РТРС

Петровић је објаснио да је ове године уговорен откуп дувана типа "вирџинија" са површине од 105 хектара и типа "берлеј" са 15 хектара, те да се очекује да укупно буде откупљено око 180 тона оба робна типа.

Петровић је навео да је квалитет дувана задовољавајући, а да откупна цијена није мијењана. За прву класу "вирџиније" откупна цијена је четири КМ по килограму, а за "берлеј" 3,1 КМ.

"Кооперанте који испуне уговорене обавезе задруга стимулише са још 0,30 фенинга по килограму за набавку енергената", додао је Петровић.

Он очекује да се ових дана изјасне представници дуванског комбината из Подгорице да ли ће купити дуван типа "вирџинија" којег задруга има у залихи око 50 тона.

Петровић је додао су Подгоричани, који су недавно посјетили задругу, погледали и нови квалитет производње, а ових дана очекује да то учине и представници Фабрике дувана Бањалука.

Он је напоменуо да су произвођачи дувана на шамачком подручју ове године претрпјели штету, која ће бити надокнађена јер је дуван осигуран.

"Имали смо штету од града. Извршена је процјена, одређено колика је штета и то је у поступку. Ми осигуравамо дуван у име свих наших коопераната, односно колективно осигурање, на које произвођачи радо пристају", напоменуо је Петровић.