latinica  ћирилица
19/08/2016 |  09:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Тешка оптужба из САД: Бош дио преваре с Фолксвагеном

Њемачки добављач ауто-делова "Роберт Бош ГмбХ" активно је учествовао у 10-годишњој шеми Фолксвагена за избјегавање америчког закона о емисији штетних гасова.

То су саопштили адвокати који заступају власнике Фолксвагенових возила у САД у спору о манипулацијама на еко-тестовима.

"Роберт Бош ГмбХ је још крајем 90-их година прошлог вијека почео да игра кључну улогу у развоју Фолксвагенове технологије за манипулације вриједностима штетних гасова", наводи се у поднеску адвоката достављеном Окружном суду у Сан Франциску, који садржи детаљне оптужбе против њемачког добављача ауто-дијелова, извјештава агенција "Блумберг".

Докази до којих су дошли власници Фолксвагенових аутомобила показују да је "Бош" учествовао у развоју спорног уређаја и у шеми која је требало да спријечи америчке регулаторе у откривању реалне функционалности тог уређаја, саопштили су адвокати.

Оптужбе против "Боша" су посљедњи у низу правних притисака на Фолксваген, упркос прошломјесечној нагодби у САД у оквиру које је компанија пристала да плати одштету од 15,3 милијарде долара.

Адвокат "Боша" Метју Слејтер је одбио да коментарише оптужбе.

Фолксваген, који посједује 12 брендова, од "аудија" до "поршеа", "ламборгинија", "шкоде" и СЕАТ-а, упао је у септембру прошле године у највећу кризу до сада, када је у јавност испливало да је у 11 милиона возила широм свијета уградио софтвер за манипулације вриједностима издувних гасова.