latinica  ћирилица
19/08/2016 |  09:25 | Аутор: ТАНЈУГ

САД платиле Ирану 400 милиона долара за откуп талаца

Администрација америчког предсједника Барака Обаме објавила је да су САД платиле 400 милиона долара у кешу Ирану, прије пар мјесеци, како би ослободили групу америчких затвореника.
Американци киднаповани у Ирану - Фото: Screenshot
Американци киднаповани у ИрануФото: Screenshot

Ово је први пут да САД отворено говоро и том догађају, које су критичари оцијенили као договор о откупу талаца, преноси АП.

Америчка администрација је признала почетком августа да је у јануару уплатила Ирану 400 милиона долара у готовини, у еврима и швајцарским францима, али је негирала да је ријеч о откупнини за ослобађање пет Американаца.

Портпарол Стејт дипартмента Џон Кирби је изјавио данас да је САД задржао готовину као залог док Иран не дозволи Американцима да напусте земљу.

"Ми смо били забринути да Иран неће одржати реијч о ослобађању затвореника'', рекао је Кирби, позивајући се на кашњења и међусобно неповјерење између земаља које су прекинуле дипломатске односе прије 36 година.

Као резултат тога, Кирби је објаснио да САД "покушава да задржи максималну конртролу до коначног ослобађања талаца", преноси АП.

"Волстрит џурнал" је раније навео да је новац представљао прву рату дугогодишњег спора у вриједности од 1,7 милијарди долара из уговора о куповини наоружања, који је са САД закључио касније свргнути шах Мухамед Реза Пахлави.

Администрација предсједника САД Барака Обаме тајно је послала Техерану 400 милиона долара у вријеме када су била ослобођена четворица заробљених Американца у Ирану, објавио је "Волстрит џурнал", позивајући се на америчке и европске чиновнике.

Када се тачно спустио авион са новцем у Техеран, европски и амерички извори не наводе.

У исто вријеме, према подацима иранских извора блиских Револуционарној гарди, чим је авион слетио на престонички аеродром Мехрабад, иранске власти су пустиле четири америчка држављанина.

Познато је да су они напустили Иран 17. јануара, о чему је одлука била донесена дан раније.