latinica  ћирилица
19/08/2016 |  10:11 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Важно обиљежавати значајне датуме да се зло не понови

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас Срни да историјске датуме, као што је 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у усташком систему логора смрти Јасеновац, српски народ треба обиљежавати да му се не би понављале сличне ситуације.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"То је био једини логор којег у Другом свјетском рату нису основали Нијемци на овом простору и једини логор којег су заобилазиле све ослободилачке снаге до самог краја рата", рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да је Јасеновац био једини логор који је био основан и за дјецу, гдје је више од 20.000 дјеце млађе од 14 година завршило своје младе животе.

"Ми Срби морамо, упркос свим проблемима, то да обиљежавамо, да памтимо и подсјећамо генерације на такве злочине да нам се више никада то не би поновило", додао је Чубриловић.

Владе Републике Српске и Србије организују данас у Спомен-подручју Доња Градина централну манифестацију обиљежавања 75 година од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у усташком систему логора смрти Јасеновац.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије. Према процјенама стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.

Систем концентрационих логора са средиштем у Јасеновцу, основан 21. августа 1941. године, сматра се мјестом најмонструознијег убиства више стотина хиљада људи, међу којима и 19.544 дјеце млађе од четрнаест година.