latinica  ћирилица
19/08/2016 |  12:24 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Јавни позив за додјелу шест милиона КМ за производњу јагодичастог воћа и мљекарство

Огромно руско тржиште једини је спас за домаће произвођаче јабука, јер на европском нису конкурентни. Пут до европског тржишта могао би да буде у производњи јагодичастог воћа. Природни услови, географски положај, јефтина радна снага и мање стриктни европски прописи, али и значајне субвенције - разлог су што се све више произвођача опредјељује за производњу јагодичастог воћа.
Привредна комора, информативни састанак - Фото: РТРС
Привредна комора, информативни састанакФото: РТРС

Данас је у Привредној комори РС представљен Јавни позив за додјелу бесповратних средстава за унапређење конкурентности и приступа тржиштима произвођачким организацијама у секторима јагодичастог воћа и мљекарства.

Више од 100 заинтересованих субјеката присуствовало је информативном састанку који су организовали Подручна привредна комора Бањалука и УСАИД.

У БиХ се годишње произведе 13-15 хиљада тона малине. Производе их од 1.500 -2000 малинара. У посљедњих пет година производња малина је утростручена, а исте парамтре биљежи и извоз.

"На европском тржишту још има простора за јагодичасто воће из БиХ. Сматрамо да произвођачи само треба да се удружуују у организације, задруге и да се преорјентишу и на неке друге врсте јагодичастог воћа", истакао је Борис Тадић из Развојног центра Агро-нет.

Тако би свој пут европског тржишта требало да нађу и боровнице, рибизле или јагоде из БиХ, кажу воћари. Три и по милиона долара, око шест милона марака бесповратних средстава за сектор јагодичастог воћа и мљекарства, те ускоро и за сектор љековитог биља, воћа, поврћа и меда, у БиХ обезбиједиће пројекат ФАРМА 2. Аплицирати за пројекат могу до 15. септембра.

"Максимални грант износиће 50.000 долара. Грантови траже учешће у трошковима, те ће апликант морати уложити иста средства као што добије из ФАРМА-е", истакла је Мериха Манојловић, вршилац дужности директора Пројекта развоја тржишне пољопривреде ФАРМА 2 за БиХ.