latinica  ћирилица
19/08/2016 |  13:04 | Аутор: БЕТА

Николић: Србија би погазила саму себе ако би увела санкције Русији

Предсједник Томислав Николић изјавио је да је Србија неувођењем санкција Русији показала на којој страни је у спору Запада и Москве, иако жели да уђе у Европску унију.
Томислав Николић  (Фото:V. Lalić / RAS Srbija) -
Томислав Николић (Фото:V. Lalić / RAS Srbija)

Николић је у интервјуу руској телевизији Царград рекао да би Србија, која је и сама трпила због санкција, "саму себе згазила" ако би увела санкције некоме зато што их други уводе или ако би признала независност Косова зато што су га признали "неки велики, силни, моћни".

- Ми тренутно имамо ситуацију да - Русија која је наш велики пријатељ, ЕУ којој тежимо, у чијем смо окружењу, у чијем чланству бисмо жељели да будемо, ако нас жели поносне, такве, какви јесмо – да имају некакав спор и врло је тешко опредјељивати се у том спору, али ако вам је то што Србија није увела санкције Русији, ако вам је то неки знак, онда ето знака на чијој смо страни у спору и ту нас мотивише наша историја - рекао је Николић.

Николић је рекао да пет чланица ЕУ није признало независност Косова, "јер то би било против интереса тих пет држава" и додао да "како они могу да буду чланови ЕУ, а нису признали независност, тако и Србија може да уђе у ЕУ, а да не призна независност".

- То је једини услов који Србија не може да испуни, не жели, нити јој то дозвољава историја, нити будућност њене дјеце, а то је да ето, због једне шаргарепе добије штап, да због неког бољитка, посебно у уређењу државе, економији, да изда оно за шта су милиони Срба губили животе", рекао је Николић.

Николић је рекао да вјероватно никада у историји односа Србије и Русије нису били тако добри као данас.

"Србија је вијековима ослоњена на помоћ и подршку, најприје царске Русије, потом совјетске Русије, данас Руске Федерације и, увијек, када је Русија стајала добро са обје ноге на земљи и када је имала довољно снаге или довољно мудрих људи да заштити своје интересе, тада је била у стању да штити и интересе Србије. Када је Русији било лоше, то се одмах код нас осјећало и одмах су други утицаји бивали доминантни и јачи", рекао је он.

Нада у Јужни ток

Николић је изразио наду да ће бити обновљен пројекат Јужни ток како би се обезбиједило снабдијевање гасом.

- Нажалост, ми стојимо са пројектом Јужни ток, али никад не реци никад - ја се увијек надам да ће бити довољно мудрости у ЕУ, посебно у Бугарској, да ми тај Јужни ток изградимо и да снабдијемо читав један дио Европе руским гасом - рекао је Николић.

Николић је рекао да је Србија сарађује и с осталим државама, али да у односе Београда и Москве нико не може да умијеша што је "јединствена заслуга" председника Русије Владимира Путина "који је схватио колика је величина мале Србије".