latinica  ћирилица
19/08/2016 |  13:54 | Аутор: СРНА

Супервизор за Брчко није дао сагласност за одржавање референдума

Супервизор за Брчко дистрикт Брус Бертон није дао сагласност за одржавање референдума о 9. јануару - Дану Републике у дистрикту за грађане који имају држављанство Српске.
Брчко Дистрикт - Фото: РТРС
Брчко ДистриктФото: РТРС

Бертон је данас одговорио на писмо градоначелника Брчког Анте Домића којим је тражена сагласност супервизора, саопштено је из ОХР-а.

"Високи представник је јасно рекао да је одлука о одржавању референдума у вези са даном Републике Српске неуставна и да је супротна одлуци Уставног суда БиХ. Ја сам стога одлучио да не дам своју сагласност за одржавање референдума Републике Српске на територији Брчко дистрикта", навео је Бертон у одговору Домићу.

У саопштењу се наводи да налог супервизора, донесен 2007. године, прописује да се референдуми на територији Брчко дистрикта могу одржавати искључиво уз претходну сагласност супервизора за Брчко у писаној форми, те да се спроводе искључиво под условима које одобри супервизор за Брчко дистрикт.

Сврха ове мјере је да се обезбиједи да су референдуми који се одржавају у Дистрикту у складу са домаћим и међународним законима, а посебно са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ, саопштено је ОХР-а.