latinica  ћирилица
19/08/2016 |  14:37 ⇒ 15:14 | Аутор: РТРС

Пуна подршка одржавању референдума о Дану Републике

Представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила данас су у Бањалуци дали пуну подршку референдуму о Дану Републике, који ће бити одржан 25. септембра.
Републичко удружење породица погинулих - Фото: РТРС
Републичко удружење породица погинулихФото: РТРС

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Радојка Филиповић истакла је да је право и обавеза Републике Српске да обиљежава тај датум.

"То је дан Републике у чије темеље су чланови наших породица уградили своје животе. Наше је право и обавеза да обиљежавамо тај датум. Питам се ко се то послије 25 година сјетио да пита зашто 9. јануар", рекла је Филиповићева новинарима у Бањалуци након сједнице Извршног одбора Предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила на којој је било ријечи о референдуму о Дану Републике, тражењу несталих бораца и цивила и реализацији Акционог плана запошљавања дјеце погинулих бораца.

Предсједник Републичке организације породица заробљених погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао да је процес тражења несталих бораца и цивила из Српске у тоталном застоју од почетка рада Института за нестале особе БиХ.

"О томе говори податак да је укупно идентификовано скоро 300 Срба, а у Институту и даље има корупције, политизације и комерцијализације због чега инсистирамо на реформи", нагласио је Митровић.

Када је ријеч о раду Завода за судску медицину Републике Српске, Митровић је навео да је Завод идентификовао шест од 12 пронађених Гостовићана које су побили муџахедини.

"Прошле године смо заједно са Заводом поново прикупили крвне и коштане узорке од породица. Очекујем да почетком септембра добијемо прве резултате, којима ћемо помоћи тим породицама и демантовати Међународну комисију за нестале која тврди да нема елемената за идентификацију", поручио је Митровић.

Замјеник предсједника Одбора потомака дјеце погинулих бораца у овој организацији Ивана Поповић истакла је да је закључно са 31. мартом ове године на евиденцији Завода за запошљавање било 1.703 незапослене дјеце погинулих бораца.

"Процјењујемо да их је 1996. било 12.000 и наша организација је заједно са Владом Српске много урадила на њиховом запошљавању", рекла је Поповићева.

Она је напоменула да ће ова организација наставити да ради да и преостали број дјеце погинулих бораца добије посао.

"На јавни позив Владе Српске од 3. маја ове године јавило се укупно 76 послодаваца који траже укупно 121 дијете за одрађивање приправничког стажа.
Остаје још њих 153, те тражимо да Влада распише још један конкурс у коме неће бити клаузула да се послије приправничког стажа дјеца за стално запосле. Вјерујемо да нам се због тога није јавило пуно послодаваца", навела је Поповићева.

Она је изразила наду да ће сва дјеца погинулих бораца бити запослена до краја 2018. године и додала да јавни позив за прављење листе приоритета у запошљавању дјеце погинулих бораца траје до 30. августа.