latinica  ћирилица
19/08/2016 |  15:25 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Зворник- Копирали ЛК грађана да би починили изборну крађу (ВИДЕО)

Број гласача у одсуству на подручју Зворника повећан је три пута сумњивим радњама активиста појединих странака који су копирали личне карте грађана, саопштили су Зоран Стевановић, кандидат за градоначелника Зворника, и Споменка Стевановић, предсједница ДНС-а Зворник.
Зоран Стевановић и Споменка Стевановић - Фото: РТРС
Зоран Стевановић и Споменка СтевановићФото: РТРС

На прошлим изборима било је око 500 гласача у одсуству, а сада их има више од 1.700.

Активисти СНСД и ДНС октрили су на терену да су одређени људи од грађана, под различитим изговорима, копирали личне карте, о свему је обавијештена Централна изборна комисија, МУП Републике Српске и Агенција за истрагу и заштиту.

Зоран Стевановић, кандидат СНСД, ДНС и СП за градоначелника Зворника, каже да су прикупили податке у вези с овом појавом, те да је у једном од случајева ријеч о његовим рођацима који су, како напомиње, за својих 60 година живота били пет пута у Малом Зворнику, а сада одједном треба да гласају у Малом Зворнику.

- Немогуће је да се људи избришу са бирачког списка, а читав живот живе овдје у Зворнику - истиче Стевановић.

Споменка Стевановић, предсједница ДНС-а Зворник, позвала је МУП Републике Српске и СИПА да истраже пријаве грађана којих ће, како је истакла, бити више у наредним данима. Вјерује да ће бити откривена лица која су варала грађане и копирала њиховњ личне карте под изговором, како је рекла, да им требају подаци за кандидатуру неког независног кандидата на изборима.

Стевановићева апелује на ЦИК БиХ да ово схвате као озбиљан проблем. Она је поздравила најаву ЦИК да ће свим лицима која су регистрована у иностранству, већином њих у Србији, послати гласачке листиће препоручено поштом, и да ће предузети све друге мјере у циљу регуларног гласања.

У Зворнику је поменутим радњама начињено кривично дјело крађа идентитета и изборна крађа у покушају, истакла је Стевановићева и изразила наду да ће се открити и налогодавци, јер се свему приступило на организован начин.