latinica  ћирилица
19/08/2016 |  15:36 ⇒ 20/08/2016 | 08:50 | Аутор: СРНА

Каран: Грађани Дистрикта са држављанством Српске моћи ће да гласају (ВИДЕО)

Предсједник Комисије за спровођење референдума о Дану Републике Синиша Каран ракао је да одлука супервизора Брчко дистрикта Бруса Бертона неће спријечити грађане дистрикта који имају држављанство Републике Српске да на други начин гласају на референдуму ван територије дистрикта.
Синиша Каран - Фото: СРНА
Синиша КаранФото: СРНА

- Већ смо у пуном јеку организације и те алтернативе за грађане дистрикта са држављанством Републике Српске да гласају ван територије дистрикта - нагласио је Каран.

На питање да прокоментарише Бертонову одлуку којом је одбацио захтјев за давање сагласности за одржавања референдума Републике Српске у дистрикту Брчко за грађане који имају држављанство Републике Српске, Каран је рекао да је Комисија за спровођење референдума рачунала на ту опцију.

- Знали смо да је таква опција могућа, јер је супервизор својим налогом још 2007. године прописао да се референдуми на територији Брчко дистрикта могу одржавати искључиво уз претходну сагласност супервизора у писаној форми, те да се спроводе искључиво под условима које он одобри - појаснио је Каран.

Са тог формално-правног аспекта, каже Карана, ова одлука није спорна, али је спорно образложење, односно манифестација једне политике која је против референдума.

Супервизор за Брчко дистрикт Брус Бертон није дао сагласност за одржавања референдума о Дану Републике у дистрикту за грађане који имају држављанство Српске, саопштено је данас из ОХР-а.

Погледајте шта грађани Дистрикта кажу о референдуму о Дану Републике Српске...