latinica  ћирилица
19/08/2016 |  15:40 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Сарајево- Слава храма у Пофалићима (ВИДЕО)

Преображење је крсна слава истоименог храма у сарајевском насељу Пофалићи, изграђеног и оствештаног пред Други свјетски рат.
Храм у Пофалићима - Фото: РТРС
Храм у ПофалићимаФото: РТРС

И ове године у порти храма окупили су се малобројни сарајевски Срби и они који су овај град напустили прије 20 година. 

У пријератним годинама поред храма у Пофалићима, на Преображење су се окупљале на хиљаде Сарајевских Срба. Малобројни српски становници града на Миљацки, углавном старији, са сјетом говоре о прошлим данима.

Невенка Бошњак каже да се тада играло коло испред цркве и да је било много Срба на слави, док је сада, како наводи, остало ово мало старих.

Њене ријечи потврђује и Драгица Поповић, сјетно напомињући "било некада, сада нема..."

Ове године у Пофалићима се окупило неколико стотина некадашњих становника Сарајева, који сада живе у Источном Сарајеву. Скуп су помогли привредници овог града, а кум цркве био је начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић.

- Велики број становника Источног Новог Сарајева има коријене овдје у Новом Сарајеву. Од 1992. до 1995. године, Српско Ново Сарајево имало је сједиште на Грбавици. Ми смо се послије Дејтонског споразума преселили и направили нову општину, али се нисмо се одрекли наших коријена - истакао је Ћосић.

Храм Преображења Господњег у Пофалићима је већ 76 година мјесто духовности сарајевских Срба.

Парох долачки Чедомир Ђелмо истакао је да је црква обједињујући фактор овог народа.

Освештењу овог храма 1940. године присуствовало је чак 50 хиљада вјерника, а некада се због прославе Преображења у цркви на Пофалићима заустављао саобраћај. У поратним годинама град на Миљацки се преобразио, а Срба у Сарајеву скоро и  да нема.