latinica  ћирилица
19/08/2016 |  15:49 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

И.Сарајево- Особе с инвалидитетом у сталној борби са баријерама (ВИДЕО)

На подручју Источног Сарајева, физичке баријере за особе с инвалидитетом, нису у потпуности отклоњене. Прилазне рампе присутне су на одређеним објектима, али већина их нема.
Особе са инвалидитетом у борби са баријерама - Фото: РТРС
Особе са инвалидитетом у борби са баријерамаФото: РТРС

Из општине Источно Ново Сарајево истичу да је то процес на којем се ради и надају се да ће до краја године све институције у Источном Сарајеву имати прилазне рампе за особе с инвалидитетом, које су једна од угроженијих категорија становништва у Републици Српској.

Да плати телефонски рачун Душка Дутину, спријечиле су га степенице испред Телекома у Источном Сарајеву. Зграда у којој се ово предузеће, није прилагођена потребама инвалида.

- Шест степеника са којима инвалид у колицима не може да уради ништа, може само да их гледа и да плаче од муке што не може да уђе и да заврши посао због којег је дошао - рекао је Дутина.

Особе са инвалидитетом, кажу, у сталној су борби са баријерама. Иако је поштовање права ове популације законски усвојено, у пракси су они на маргинама друштва.

- Тражио сам да неко изађе и да обавим посао овако испред степеништа и наравно нико није дошао. Портир је разговарао са неким телефоном, успоставило се да је то шеф пословнице који ми је поручио да зграда није у власништву Телекома, да није пројектована да буде рампа, те да се обратим власнику зграде да се рампа постави и да с њима видим како ћу и шта ћу - истакао је Дутин.

Из Телекома одговарају: Зграда у којој се тренутно налазе није у њиховом власништву, а компанија М:тел предала је допис за дозволу за изградњу рампе за особе са инвалидитетом. Из општине Источно Ново Сарајево кажу да би до краја године све институције требало да имају прилазне рампе.

- Трудимо се да изградимо рампе које ће инвалидима омогућити приступ. Постоје два или три предузећа гдје смо овај проблем прије годину дана делегирали, али надамо се да ће до краја године бити ријешен - нагласио је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Из Телекома нуде привремено рјешење. Особе са инвалидитетом могу да користе подземну гаражу и лифтом дођу до шалтера. Обећавају - прилазна рампа биће постављена што прије.