latinica  ћирилица
19/08/2016 |  15:55 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Дервента- Градња 26 стамбених јединица (ВИДЕО)

Корисници Регионалног стамбеног пројекта у оквиру којег ће се у Дервенти и Броду градити или обновити 40 стамбених јединица очекују да реализација почне у наредних неколико дана.
Градња 26 стамбених јединица у Дервенти - Фото: РТРС
Градња 26 стамбених јединица у ДервентиФото: РТРС

Иста очекивања има и министар за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш, који је у Дервенти обишао локације на којима ће се градити.

Имање Стипе Равлића у дервентском насељу Живинице страдало је у протеклом рату, али га и данас уредним одржава његов син Јосип.

- Ово ће много значити за мога оца, који често долази овдје, а и мени лично. Као што видите ми смо то уредили, очистили и спремно дочекали почетак обнове - рекао је Равлић.

Од куће је остао темељ, на којем би за неколико дана, у оквиру Регионалног пројекта стамбеног збрињавања, требало да почне градња новог дома, у који би требало да се усели средином децембра.

Регионалним стамбеним програмом предвиђена је обнова или изградња 40 стамбених јединица, од којих је 26 на подручју општине Дервента. Уговори са извођачем радова су потписани и реализација се очекује већ наредних дана. Сви објекти требало би да буду завршени за 180 дана.

- Ми смо прије мјесец и по дана у Броду потписали уговоре са 40 корисника и на наше задовољство управо овдје у Дервенти почињемо овај пројекат са 26 корисника. Пројекат је вриједан око 850.000 КМ без ПДВ-а, без учешће града. Значи, укупна вриједност је већа од 1,200 милиона КМ - истакао је министар Давор Чордаш.

Начелник општине Дервента Милорад Симић изразио је увјерење да ће владе свих нивоа власти и донатори препознати значај убрзане обнове и помоћи становништву у процесу обнове и повратка у предратне домове.

У овој и наредној години по основу разних пројеката Министарства за избјеглице и расељена лица у Дервенти биће уложено око осам милиона марака.