latinica  ћирилица
19/08/2016 |  16:02 ⇒ 17:08 | Аутор: sputniknews.com

Американци испоручују демократију као инстант кафу

Први предсjедник Совјетског Савеза Михаил Горбачов је уочи 25-годишњице пуча изјавио да Запад 1991. године није предузео озбиљне кораке за промовисање реформи у СССР-у, јер није желiо да Совјетски Савез постане моћна демократска држава.
Михаил Горбачов (архива) -
Михаил Горбачов (архива)

"Такав савез био би гаранција да се неће појавити политика једностраних мјера, политика доминирања САД и дио америчких политичара видио је у Горбачову препреку за своје планове. А затим су се отворено кладили на Бориса Јељцина. Њихов циљ био је исти: не допустити сада већ Русији стварање моћне демократске државе“, пренио је “Интерфакс“ изјаву Горбачова.

“Сјетите се када се Савез распао каква је била реакција Запада на тај трагичан догађај? Они су рекли:То нам је сам Бог послао. А када је Русија била на кољенима, амерички предсједник је отворено поздрављао тадашње руско руководство“, додао је он.

Према ријечима бившег предсједника, “САД и сада покушавају да спроводе исту политику“. “Својевремено сам говорио Американцима: Ви покушавате да наметне људима различитих земаља своју демократију, испоручујете је као инстант-кафу, а потребно је да се људима омогући да направе свој избор. Али они су наставили и настављају да воде такву спољну политику. Чак ни предсједник Обама, који је демократски изабран и који ужива значајан ауторитет у земљи, није могао да промијени тај курс; курс наметања једностраних решења. Уосталом, сумњам да је он то и желио“, истиче Горбачов.


Ноћу између 18. и 19. августа 1991. представници највишег руководства СССР-а су, незадовољни политиком реформи Горбачова и пројектом новог Савезног договора, створили Државни комитет за ванредно стање у СССР-у (ГКЧП СССР). Дан 19. август 1991. године је у историју државе ушао као августовски пуч. На тај дан одиграо се покушај свргавања Горбачова са мјеста предсједника и промјена његовог курса.

Неколико десетина тенкова се приближило Дому Врховног савјета и Владе РСФСР на Краснопресњенској обали. Отпор пучистима предводили су предсједник РСФСР Борис Јељцин и руководство Русије. Јељцин је потписао декрете број 59 и број 61, у којим је стварање Комитета за ванредне ситуације окарактерисано као покушај државног удара. Савезни извршни органи, укључујући и снаге безбједности, били су подређени предсједнику РСФСР.