latinica  ћирилица
19/08/2016 |  16:42 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Убрзати запошљавање дјеце погинулих бораца (ВИДЕО)

Представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске траже реформу у Институту за нестале особе БиХ, због, како кажу, лошег рада у процесу тражења несталих бораца и цивила из Српске.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Из ове организације представили су и податке броја незапослене дјеце погинулих бораца у Српској.

Процес тражења несталих бораца и цивила из Српске у застоју је од почетка рада Института за нестала лица БиХ, поручио је Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС. Због тога, каже, инсистирају на реформи.

Завод за судску медицину Републике Српске идентификовао је шест од 12 пронађених мјештана Гостовића које су побили муџахедини.

Велики проблем ове популације је незапосленост. На бироу је регистровано 1.703 дјеце погинулих бораца. Да би помогла, Влада Српске расписала је 3. маја јавни позив за одрађивање приправничког стажа. Према тренутним подацима, стаж ће овако одрадити 120 дјеце погинулих бораца. Јавни позив траје до 30. августа, па се очекује да би и преосталих 153 требало да добије исту могућност.

Сва дјеца погинулих бораца Републике Српске, према акционом плану, требало би да буду запослена до краја 2018. године, поручују из ове организације.