latinica  ћирилица
19/08/2016 |  17:02 ⇒ 17:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Опел укида смјене, Брегзит уздрмао продају

Њемачка аутомобилска компанија Опел ће морати да скрати радно вријеме у фабрикама, јер је пала тражња за одређеним моделима послије Брегзита, изјавио је данас портпарол те компаније.
Опел (илустрација) -
Опел (илустрација)

Скраћење радног времена ће обухватити фабрике у Риселсхајму, близу Франкфурта, у и Ајзенаху у централној Њемачкој, гдје укупно 5.000 радника производи моделе "инсигнија" и "корса", преноси агенција Франс прес.

"Не можемо потврдити тачан број радних дана који ће бити укинути. То ће углавном зависити од обима продаје модела `инсигнија` и `корсе` у Уједињеном Краљевству", наводи се у саопштењу компаније.

Компанија Опел, у власништву америчког Џенерал моторса (ГМ), продаје у Британији, под својим брендом "Vauxhall", више возила него у било којој другој европској земљи.

Међутим, успоравање продаје и слабија фунта ће вјероватно нагристи овогодишње финансијске резултате компаније, наводи АФП.

Фунта је претрпјела оштар пад у данима послије одлуке Велике Британије да изађе из Европске уније, а поједини посматрачи очекују даљи пад британске валуте према евру.