latinica  ћирилица
19/08/2016 |  18:55 ⇒ 20/08/2016 | 08:50 | Аутор: РТРС

"Изетбеговић неће одлучивати кад ће се славити Дан Републике!" (ВИДЕО)

И док су, углавном из федералних медија, стизале спекулације да ће Вучић тражити отказивање референдума, ни данас не престају апели ОХР-у.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Бошњачким политичарима у призивању ОХР-а придружила се и европска парламентарка Дорис Пак, која је на твитеру објавила да ако ОХР ништа не ради више нема смисла за постојање ове институције.

Нема одустајања, референдум ће бити одржан 25. септембра, поручују српски политичари.

Помоћ пријатеља ОХР-а, да спријечи референдум, био је први захтјев бошњачких политичара. Док Валентин Инцко тражи консензус у ПИК-у из Сарајева су прштала упозорења попут : "Знате ли ви шта је држава?" "Нема мирног разлаза". Док Сарајево маше силом – Република Српска одговара демократијом.

- Моја порука је управо оно што јавно говорим - да будемо окупљени и усмјерени ка циљу, очувању Републике Српске, да изађемо на референдум и гласамо за Дан 9. јануар - истиче предсједник Српске Милорад Додик.

Бакир Изетбеговић нема начин ни елементе да спријечи одржавање референдума! Због тога му је паметније да се не бави 9. јануаром, јер је, управо он, својом апелацијом покренуо лавину, рекао је српски члан Предсједиштва БиХ Младен Иванић. Ако им није по вољи референдумско питање, Иванић предлаже да се грађани изјасне: "Да ли сте за то да 9. јануар буде Дан државности Републике Српске?".

- Разлог за што је он ово урадио, нема везе с 9. јануаром. Он је желио да покаже моћ и да може одлучивати у Републици Српској. Да није ово радио, одговор ће бити жесток – 9. јануар ће остати празник - каже Иванић.

Лидер СДА би историјску чињеницу прекројио. Рођендан Републике мијењао би другим датумом. Без коментара на пројекције Бакира Изетбеговића није остао ни лидер социјалиста Петар Ђокић. Каже, да је о питању референдума опасно тражити уплитање међународне заједнице.

- Ако неко пријети миру у БиХ зато што ће један ентитет изаћи на референдум и изјаснити се по неком питању, онда он није демократа и човјек који заговара и подстиче слободно увјерење грађана, него је неко ко хоће аутократски да управља земљом и неко ко хоће да група или појединац одлучује о судбини сваког човјека - наглашава Ђокић.

Подршка одржавању референдума стиже и од борачке популације. Питају - Коме смета право на демократију, на нашу Републику? 

- То су заслужили наши чланови породица који су дали животе у темеље Републике Српске. То је наше право и обавеза. Ја питам неког ко се сјетио након 25. годин зашто му смета 9. јануар - пита Радојка Филиповић, Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих.

Знају и Радојка и грађани Република Српске, да су 9. јануара постављени темељи најмлађе Републике. Републике признате у Дејтону, а коју би Сарајево, да може, гумицом избрисало. Баш онако како се понашао Уставни суд БиХ када је одлучивао по Бакровој апелацији, или Велимир Јукић, када нас је пописивао.