latinica  ћирилица
19/08/2016 |  19:53 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Шамац- Сјећање на борце из Црквине (ФОТО)

У Црквини код Шамца, испред централног спомен обиљежја, служен је парастос за 43 борца Војске Републике Српске и цивилне жртве из тог мјеста, који су погинули у Одбрамбено отаџбинском рату.
Парастос у Црквини - Фото: РТРС
Парастос у ЦрквиниФото: РТРС

Молитвени помен чини се сваке године на Преображење, дан сјећања на 19. август 1992. године када је погинуло десет мјештана Црквине, припадника Војске Републике Српске, бранећи отаџбину на линији у Гребницама код Шамца.

Предсједник општинске Борачке организације Лазар Благојевић рекао је да су прије 24 године, на Преображење, у снажној офанзиви хрватско-муслиманских снага са циљем пробоја линије у Гребницама погинула су 22, а рањена 43 припадника Друге посавске бригаде Војске РС. Тада је погинуло и десет бораца из Црквине.

Парастос у Црквини (ФОТО:РТРС)

Начелник општине Шамац Саво Минић истакао је да је Република Српска одраз жеље, воље и потребе српског народа и као таква плаћена је најскупљом цијеном - људским животима. Он је нагласио да је обавеза свих да чувају тековине Одбрамбено отаџбинског рата, а један од начина је и излазак на референдум 25. септембра.

Након парастоса који је служен за 37 бораца Војске РС и шест цивилних жртава рата из Горње и Доње Црквине, испред централног спомен обиљежја положени су вијенци и цвијеће.