latinica  ћирилица
20/08/2016 |  09:41 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Обиљежена 75 годишњица од почетка геноцида над 700.000 Срба, Јевреја и Рома (ВИДЕО/ФОТО)

У заједничкој организацији Владе Републике Српске и Владе Србије у Спомен подручју „Доња Градина“ код Козарске Дубице синоћ је обиљежена 75 годишњица од почетка геноцида над 700.000 Срба, Јевреја и Рома у концентрационом логору Јасеновац.
Српска и Србија обиљежавају 75 година од почетка геноцида у Јасеновцу - Фото: РТРС
Српска и Србија обиљежавају 75 година од почетка геноцида у ЈасеновцуФото: РТРС

Централној манифестацији, која је одржана на платоу испред "Тополе ужаса", присуствовао је предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Владе Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић, министри у Влади Српске и Србије, предсједник Народне скупштине Републике Српске, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, представници Српске православне цркве, делегација Покрајинске владе Војводине, Савеза јеврејских општина и ромске националне мањине.

Јасеновац и Доња Градина и сјећање на њих, нису само цивилизацијско питање, него питање садашњости и будућности српског народа, Републике Српске и цијелог слободарског свијета, поручио је предсједник Републике Српске, Милорад Додик. Премијер Србије, Александар Вучић рекао је да Србија никада више никоме неће дозволити Јасеновац, Јадовно, Јастребарско, али ни Олују.

Предсједник Српске Милорад Додик

Додик је рекао да су усташе убиле 55 одсто становништва Козарске Дубице, готово 18 хиљада и да ова општина ни данас није успјела да достигне број становника који је имала прије геноцида.

- Овдје нећемо спуштати заставе на пола копља, овдје смо да дигнемо заставе мира. 500.000 Срба није овдје страдало случајно, нису се овдје задесили случајно, били су мета, јер су били на страни истине - рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да не смијемо дозволити да заборавимо геноцид, те да цивилизовани свијет мора да зна за 700.000 невино страдалих у Јасеновцу.

- Морамо престати да помињемо Јасеновац успут, успут да се сјећамо. Дужни смо то жртвама. Дужни смо то због наше дјеце, да би знали шта се десило, да би знали да наш народ никада није и неће тако нешто учинити - рекао је Додик.

 Предсједник Српске је поручио Хрватској: "Славите ваше побједе, само немојте славити наше трагедије".

- Ми смо на правој страни будућности и историје, побједа је живот, а јасеновачки мученици су свједоци да не постоји оружје којим се може убити истина - рекао је Додик.

Додик је истакао да је Република Српска створена као израз воље српског народа, као институционална заштита народа над којим је у Другом свјетском рату почињен геноцид.

 - Република Српска је гаранција нашег опстанка на овим просторима. Зашто је неуништива Република Српска? Схватићете да никада нисте видјели мању државу у чије темеље је уграђено више жртава. Иако сте мислили да нас је милион и 200 хиљада нисте нас добро пребројали. Ових 700 хиљада што леже овдје сви живе кроз нас. Данас када кренемо са овог мјеста ићи ћемо усправно и јасно ћемо видјети гдје треба да стигнемо. Неће нам топот ужаса одзвањати у ушима. Имамо посао да направимо државу у којој ниједан народ никада неће доживјети ниста слично - рекао је предсједник Српске.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да су прије 75 година у Доњој Градини направљена стратишта и гробнице за оне који су тада сметали развоју једне нацистичке државе. Истакао је да је данас на сцени у Хрватској повампирења усташке политике, враћање идеја некадашње НДХ из понора историје.

 - За све су им били криви Срби. Доња Градина је једно од хиљада стратишта у којима је наш народ страдао, а да се и не зна тачан број. Задатак институција Србије и Републике Српске је да утврде колико је Срба страдало у Јасеновцу. Никада више никоме нећемо дозволити  Јасеновац, Јадовно, Јастребарско, али ни Олују. Срби више неће у јаме! - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србин више не пристаје да буде крив само зато што је Србин и што се крсти са три прста, а Србија никад више неће бити слаба да гледа, ћути и допушта уништење, погром дијела сопственог народа.

Професор бањалучког Филозофског факултета Горан Латиновић одржао је историјски час о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац. Латиновић је рекао да је основно питање које се може поставити о геноциду који је извршила НДХ: "Како је такав злочин био могућ и како се догодио?". Истакао је да је вјековна тежња римокатоличких Хрвата била истребљење српског народа и геноцид.

 - О злочинима који су почињени за вријеме НДХ не може се говорити само као о злочинима усташа, већ као о злочинима државе. У НДХ је вршен највиши вид геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима. Жртве усташа били су обични људи. Доношењем расних закона НДХ је прогласила Јевреје и Роме за нижу расу која је требало да буде уништена. Геноцид НДХ вршен је организовано и у институцијамам државе - рекао је Латиновић.

 

Прислуживањем свијећа код "Тополе ужаса" завршена је централна манифестација обиљежавања 75 година од геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Концентрационом логору Јасеновац.

Предсједник и премијерка Српске, премијер Србије и министри, те српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић обишли су синоћ и меморијалну изложбу у Спомен-подручју Доња Градина. 

Изложба садржи аутентичне фотографије из периода настанка и постојања тог логора, а највише званичнике Републике Српске и Србије са садржајем изложбе у краткој презентацији упознала је директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић. 

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије. Према процјенама стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома.

Систем концентрационих логора са средиштем у Јасеновцу, основан 21. августа 1941. године, сматра се мјестом најмонструознијег убиства више стотина хиљада људи, међу којима и 19.544 дјеце млађе од четрнаест година.

Логор у Јасеновцу налазио се на површини од око 210 километара квадратних дуж лијеве обале Саве, на потезу од Старе Градишке на истоку до села Крапље на западу, као и од Струга на сјеверу до линије између Драксенића и Бистрице на југу.