latinica  ћирилица
20/08/2016 |  10:41 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Референдум без обзира на притиске (ВИДЕО)

"Србија се неће мијешати у унутрашње ствари Српске и БиХ", овако је српски премијер Александар Вучић одговорио на спекулације да ће од предсједника Милорада Додика тражити да откаже Референдум о Дану Републике.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Премијерка Жељка Цвијановић рекла је да ће, без обзира на притиске и опструкције, којих већ има, референдум о Дану Републике бити одржан. 

Као предсједник Владе Србије свјестан је својих овлашћења – у унутрашња питања Републике Српске неће задирати, каже Александар Вучић, одговарајући на медијске спекулације да би могао утицати на предсједника Милорада Додика да не одржи референдум о Дану Републике. Својим пријатељима у Српској, поручује, увијек рећи шта мисли, али референдум није њихова ствар.

- Све што мислим рећи ћу, али то није наша ствар. Никада нисмо били ближи, показује то и манифестација у Градини, ако неко мисли да ту прави сукобе и ствара злу крв, рекао је Вучић.

И за премијерку Српске, Жељку Цвијановић, информације да би Вучић могао да тражи обуставу референдума само су пуке медијске спекулације. Савјет од Србије је, каже, увијек добродошао, али као и до сада, неће утицати на одлуке које се тичу Републике Српске. Референдум ће, без обзира на притиске из Сарајева, каже, бити одржан.

- Референдум никога не вређа, није уперен ни против кога, грађани ће да кажу шта мисле о Дану Републике и то је то, без тајних планова и осталог. Али стално притисци од тог Сарајева, оно је нама више досадило, одвлачи пажњу од правих ствари које су проблем у БиХ, истакла је премијерка Цвијановић.

Са овим је сагласан и српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић. Свјестан је притисака из Сарајева, посебно од СДА, који, сматра, диже беспотребне тензије унутар БиХ. Свидело се то коме или не, референдум ће се десити, поручује Иванић.

- Они који су изазвали 9.јануар као Дан Републике морали су бити свејсни да ће добити одговор. Има разних одговора – један је референдум, а можемо и увести Дан државности. 9.јануар да промијенимо у Дан државности. Али он ће остати један од кључних празника који ће Српска славити и нема шанси да се то промијени, рекао јуче Иванић.

На поједине изјаве из СДА о сазивању посебне сједнице како би се са дневног реда скинула тачка о одржавању референедума, Иванић поручује - шансе да се то деси су никакве. Знају то и они – тим потезима безуспјешно покушавају да се наметну као кључни политички фактор. Крајње је вријеме, поручује, да се са тим стане, јер је референдум о Дану Републике, неизбјежан.