latinica  ћирилица
20/08/2016 |  12:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови Зеланд препушта Русији процедуру избора првог човјека УН

Због сукоба интереса, Нови Зеланд ће током свог предсједавања Савјету безбједности Уједињених нација у септембру повјерити Русији процедуру избора генералног секретара свјетске организације, изјавио је стални представник Новог Зеланда у УН Џерард ван Бохемен.
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San) -
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San)

Један од кандидата за мјесто генералног секретара УН је и бивша премијерка Новог Зеланда Хелен Кларк, која је сада администратор Развојног програма УН.

"Нови Зеланд је донио овакву одлуку како би избјегао сукоб интереса, будући да ми имамо свог кандидата", пренио је НЗ Хералд Бохеменову изјаву.

Лист наводи да одлука да се изборни поступак повери Русији има везе са чињеницом да ће та земља сљедећа предсједавати Савјету безбједности у октобру, наводи Спутњик.

Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин рекао је 20. јула за Тас да ће име новог генералног секретара, који ће ступити на дужност 1. јануара 2017. године, вјероватно бити познато у октобру, током руског предсједавања Савјету безбједности.

Чуркин је објаснио да предсједавајући Савјету безбједности има техничку улогу у процесу утврђивања препорука Савјета безбједности Генералној скупштини УН, те да нема утицаја на резултате гласања.

До сада су амбасадори Савејта безбједности УН одржали два круга гласања о новом генералном секретару УН, опредјељујући се између 11 кандидата, међу којима Србију представља Вук Јеремић, бивши предсједавајући Генералне скупштине УН и некадашњи шеф дипломатије.

Након другог круга, Јеремић је освојио друго мјесто са осам позитивних гласова, четири негативна и три уздржана.

Бивши португалски премијер Антонио Гутереш био је први са 11 позитивних гласова, два негативна и два уздржана.

Новозланђанка Хелен Кларк бла на шестом мјесту, са шест позитивних, осам негативних и једним уздржаним гласом.

У складу са Повељом УН, генералног секретара именује Генерална скупштина према препоруци Савјета безбједности.