latinica  ћирилица
20/08/2016 |  16:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Анкара тражи претресе и изручење троје Гуленових присталица

Турска влада послала је њемачким властима захтјев за 40 претреса и изручења троје присталица исламског проповједника Фетулаха Гулена којег криви за прошломјесечни покушај државног удара, пише данас њемачки лист "Шпигл".
Анкара (Фото: Flickr/Jorge Franganillo) -
Анкара (Фото: Flickr/Jorge Franganillo)

Позивајући се на документа повјерљивог садржаја, њемачки недјељник је пренио да је турска тајна служба тражила помоћ од њемачке обавјештајне агенције како би ухватила Гуленове присталице у Њемачкој.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган оптужио је мрежу школа, добротворних организација и предузећа које предводи Гулен, а које су се деценијама шириле у Турској и иностранству, за покушај инфилтрирања у државне институције и организовање пропалог пуча.

Власти у Турској су ухапсиле или суспендовале неколико десетина хиљада полицајаца, војника, званичника, судија и државних службеника због наводне повезаности са Гулен покретом.

Турска тајна служба жели да БНД искористи свој утицај и подстакне њемачке посланике да предузму акцију против Гуленових присталица, те да их потом изруче Турској, преноси "Шпигл".