latinica  ћирилица
20/08/2016 |  16:29 ⇒ 21/08/2016 | 08:36 | Аутор: РТРС

Званичници Српске: Без обзира на политичке притиске-референдум ће бити одржан (ВИДЕО)

Република Српска и Србија имају јаку институционалну сарадњу, али Србија се неће мијешати у унутрашње ствари Српске – овако је српски премијер Александар Вучић одговорио на спекулације да ће од предсједника Милорада Додика тражити да откаже Референдум о Дану Републике.
Гласачки листић - Фото: РТРС
Гласачки листићФото: РТРС

Званичници Српске поручују да ће, без обзира на притиске, референдум бити спроведен.

Информације да би српски премијер Александар Вучић могао да тражи отказивање референдума, званичници Српске назвали су само пуким спекулацијама, које за циљ имају скретање пажње са важних догађаја у БиХ.

Као предсједник Владе Србије свјестан је својих овлашћења – у унутрашња питања Републике Српске неће задирати, каже Александар Вучић, одговарајући на медијске спекулације да би могао утицати на предсједника Милорада Додика да не одржи референдум о Дану Републике.

- Све што мислим рећи ћу, али то није наша ствар. Никада нисмо били ближи, показује то и манифестација у Градини, каже предсједник Владе Србије.

И за премијерку Српске, Жељку Цвијановић, информације да би Вучић могао да тражи обуставу референдума само су медијске спекулације. Савјет од Србије је, каже, увијек добродошао, али као и до сада, неће утицати на одлуке које се тичу Републике Српске. Референдум ће, без обзира на притиске из Сарајева, каже, бити одржан.

- Нема ту никаквих тајних планова. Али стални су притисци од Сарајева, То је нама већ досадило. Одвлачи пажњу од правих ствари које су приоритет у БиХ, истиче Цвијановићева.

Са овим је сагласан и српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић. Свјестан је притисака из Сарајева, посебно од СДА, који дижу беспотребне тензије унутар БиХ. Свидело се то коме или не, референдум ће се десити, поручује Иванић.

- Они који су изазвали 9. јануар као Дан Републике морали су бити свјесни да ће добити одговор. Има разних одговора – један је референдум, а можемо и увести Дан државности 9. јануар. Али он ће остати један од кључних празника који ће Српска славити и нема шанси да се то промијени, категоричан је Иванић.

На поједине изјаве из СДА о сазивању посебне сједнице како би се са дневног реда скинула тачка о одржавању референедума, Иванић поручује - шансе да се то деси су никакве. Додаје да то знају и они – тим потезима безуспјешно покушавају да се наметну као кључни политички фактор.