latinica  ћирилица
20/08/2016 |  18:17 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Уређење спомен обиљежја добојским логорашима из периода 1915-1917. (ФОТО)

Спомен обиљежје добојским логорашима из периода 1915-1917. године био је запуштен и зарастао у коров. Група младих активиста СНСД-а на челу са својом бившем професорицом Тијаном Васиљевић Стокић окупила се, очистила га и уредила.
Добој: - чишћење Спомен обиљежја настрадалим у добојском логору - Фото: РТРС
Добој: - чишћење Спомен обиљежја настрадалим у добојском логоруФото: РТРС

Ово је био први концентрациони логор у Европи, којег је за вријеме Првог свјетског рата изградила Аустроугарска власт. У логору је убијено више од 12.000 Срба.

Српска православна црквена општина у Добоју освештала је спомен цркву Светих Апостола Петра и Павла 1938. године и спомен костурницу којег су Усташе порушиле 1941. године, а послијератна власт обновила али са другачијим епитафом и без крсног значења. Република Српска је саградила нови часни крст првобитног изгледа 1993. године.

Добој-уређење спомен обиљежја

Данашњи ентузијасти су се одлучили на акцију чишћења и уређења спомен костурнице и постојећег спомен обиљежја скрећући пажњу свим грађанима да у Добоју већ више од 80 година постоји споменик историјског значаја о коме градска власт на челу са градоначелником Обреном Петровићем не води рачуна.