latinica  ћирилица
21/08/2016 |  08:52 | Аутор: СРНА

Космет: Данас 18 година од отмице српских новинара

Данас се навршава 18 година од нерасвијетљене отмице новинара Радио Приштине - Ђура Славуја и Ранка Перенића код Ораховца.
Приштина - Фото: ТАНЈУГ
ПриштинаФото: ТАНЈУГ

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије тада ће на мјесту отмице, на путу Велика Хоча-Зочиште на подручју општине Ораховац, поставити спомен-обиљежје на српском и албанском језику - "Овдје су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их".

Спомен-обиљежје несталим колегама до сада је рушено четири пута, а одговорни никада нису пронађени, напомиње се у саопштењу УНС-а.

УНС и Друштво новинара Косова и Метохије поново траже од Еулекса, Унмика, Тужилаштва за ратне злочине Србије и Суда за ратне злочине на Косову и Метохији да обнове истраге, те јавном кампањом и кроз институцију заштићених свједока подстакну појединце да проговоре о злочинима над новинарима.

Из УНС-а подсјећају да су Ђуро Славуј и Ранко Перенић 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха.

Према подацима породица, посљедњи пут виђени су у пријеподневним часовима у Великој Хочи, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то вријеме био под контролом терористичке организације "Ослободилачка војска Косова".

Породице Перенић и Славуј немају никакве званичне информације о њиховој судбини. Аутомобил у којем су били, плава "застава 128", никада није пронађен.

УНС и Друштво новинара Косова и Метохије напомињу да нису расвијетљене ни друге отмице и убиства новинара на Косову и Метохији.

Новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике" Љубомир Кнежевић отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица.

Новинар и преводилац Александар Симовић нестао је 21. августа 1999. године у Приштини, а дио посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца.

Новинар српске редакције Радио Косова Марјан Мелонаши нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини.

Фоторепортер Момир Стокућа убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, а медијског радника Мила Буљевића је 25. јуна 1999. године отела терористичка ОВК недалеко од избјегличког центра у Приштини.

Међу убијеним новинарима на Косову и Метохији су и новинари листа "Бота сот" Беким Кастрати /убијен 2001. године/ и Бардиљ Ајети /убијен 2005. године/. Ајети је убијен код села Бресалце недалеко од Гњилана из возила у покрету.