latinica  ћирилица
21/08/2016 |  11:16 ⇒ 11:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Стандард: Нема краја хрватским конфликтима са сусједима

Хрватска влада десно од центра није преживјела нити пола године, али је и поред тога направила велику штету, оцјењује бечки дневник "Стандард" указујући и да се Загреб са Србијом свађа око блиске и старије историје, а са БиХ око пољопривреде.
Загреб - Фото: Wikipedia
ЗагребФото: Wikipedia

Посебно се однос са Србијом ове године у многоме погоршао, иако је већ био оптерећен, додаје лист и подвлачи да је главни разлог томе је што је Хрватска, као чланица ЕУ, блокирала отаврање нових поглавља.

"Иако је Загреб указао на поједине важне тачке, на примјер да је Београд годинама водио националистичку и провокативну политику када се радило о ратним злочинима за вријеме рата у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову, начин на који је Министарство иностраних послова Хрватске деловало био је конрапродуктиван", оцјењује бечки лист и додаје да су се посебно Немачка и Аустрија, као и комесар за ширење Јоханес Хан успешно залагали да најмлађа чланица ЕУ ипак да пристанак.

"Ако би се политика ветоа наметнула онда у југоисточној Европи, гдје треба савладати бројне терете прошлости, због међусобних блокада у будућности се не би много напредовало. Међутим сада је предизборна трка и на сваким изборима у Хрватској однос према Србији игра важну улогу. Често се он злоупотребљава, на примјер, када је недавно Србија, након вишемјесечних одлагања, ипак могла да отвори поглавље 23", подвлачи лист.

Стандард подсјећа да је Хрватска поново захтијевала да се универзална јурисдикција укине у Србији када је ријеч о ратним злочинима.

Бечки лист указује да је тачно да се Београд у прошлости умијешао у случајеве који се не тичу српских држављана, као ни српске тероторије.

Хрватска, додаје лист, инсистира да се поглавље 23 не затвори прије него што тај закон не буде промијењен, чему се противи Београд који жели да хрватској мањини у сопственој држави обезбиједи бољи положај.

"Конфликт ће се наставити. Међутим много би се могао побољшати када прође предизборна кампања и нова влада дође на власт у Хрватској, вероватно без садашњег шефа дипломатије Мире Ковача, који важи за подстрекивача", оцјењује Стандард.

Лист подсећа да билатерални спор постоји и око даље прошлости - Други светски рат, који је веома омиљена тема, како би се у Хрватској и Србији подстакле емоције.

Стандард је указао да је овог љета поново на дневни ред доспела тема кардинала Степинца, који је деловао, како подсјећа дневник за вријеме фашистичке НДХ.

Лист такође подвлачи да Хрватска има конфликт и са Босном и Херцеговином по питању трговинских односа и пољопривреде.