latinica  ћирилица
21/08/2016 |  11:29 | Аутор: СРНА

Ниш: Лазару Ристовском уручена награда за животно дjело

Прослављеном глумцу Лазару Ристовском уручена је награда за животно дјело, која се традиционално додјељује на Фестивалу глумачких остварења домаћег играног филма "Филмски сусрети" у Нишу.
Лазар Ристовски - Фото: РТРС
Лазар РистовскиФото: РТРС

Награда за животно дјело "Павле Вуисић" додјељује се за изузетан допринос умјетности глуме у домаћем играном филму. Одлуку о добитнику доноси Удружење филмских глумаца Србије.

Ристовски је у обраћању публици истакао да је "најтеже бити пророк у свом селу и да је исто тако најтеже од колега добити награду", али да су оне најзначајније када буду додијељене.

Фестивал је почео предајом кључева града Ниша предсједнику жирија. Кључеве Слободи Мићаловић, која је предсједник жирија, предао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Након званичног отварања приказан је филм Милоша Радовића "Дневник машиновође" у којем главну улогу тумачи Лазар Ристовски.

На фестивалу у Нишу биће приказано укупно 12 филмова.

Љубитељи филма на Љетној позорници у нишкој Тврђави моћи ће да погледају и "Споразум" у режији Предрага Радоњића, "С оне стране" Зринка Огреста, "Процеп" Дејана Зечевића, "Добра жена" Мирјане Карановић и "Поред мене" редитеља Стевана Филиповића.

На програму су и остварења Радоша Бајића "Браћа по бабине линије", Николе Љуца "Влажност", Мирослава Момчиловића "Смрдљива бајка" и Филипа Ковачевића "Инкарнација", те филмови "Отаџбина" Олега Новковића и "Игра у тами" Југа Радивојевића.

На Фестивалу ће бити додијељене награда за најбоље глумачко остварење "Наиса", за најбољу главну женску улогу "Царица Теодора" и за најбољу главну мушку улогу "Цар Константин", те повеље за најбољу женску и мушку улогу, за епизодну женску и мушку улогу, као и награда за дебитантску улогу.