latinica  ћирилица
21/08/2016 |  13:30 | Аутор: СРНА

Сутра друга сједница Комисије за спровођење референдума о Дану Републике

У Бањалуци ће сутра бити одржана друга сједница Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Почетак сједнице заказан је за 12 часова у сали Народне скупштине Републике Српске, саопштено је из ове комисије.

На првој сједници која је одржана 15. августа Комисија је донијела неколико важних аката, прије свега, нормативне природе - да уреди свој рад, утврди изглед гласачког листића за референдум 25. септембра, као и низ других материјала као што су записник са гласачких одбора, записници са општинских и градских комисија, те коначни закључак Републичке комисије.

"Комисија је почела процес и према другима институцијама, те органима власти локалне самоуправе о активизму и анимацији за одређене процесне и организационе радње које су дужни по закону да пруже Комисији за референдум", рекао је тада предсједник Републичке комисије Синиша Каран.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је на сједници 11. августа да витални национални интерес бошњачког народа није повријеђен одлуком Народне скупштине Српске о расписивању референдума о Дану Републике, нити Законом о попису који је усвојио парламент Српске.

У "Службеном гласнику Републике Српске" од 12. августа објављена је одлука Народне скупштине Српске о расписивању републичког референдума о 9. јануару као Дану Републике, чиме је она и званично ступила на снагу.