latinica  ћирилица
21/08/2016 |  14:13 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштина да почне спроводити обавезе из Брисела

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да Београд спроводи обавезе из бриселског дијалога, чак и оне које нису посебно популарне, док то није случај са Приштином.
Марко Ђурић (Фото: Screenshot) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Screenshot)Фото: ТАНЈУГ

Ђурић истиче да би било неупоредиво одговорније када би се људи који воде преговарачки тим Приштине уздржали да сваки пут упру прстом у другу страну, већ да објеручке почну да спроводе обавезе.

Он је навео да се може видјети која страна у доброј мјери испуњава своје обавезе, ако се погледа гомила обавеза које је испунила Србија и оно што је Приштина требало да спроведе.

Коментаришући оцјену генералног секретара УН да спровођење споразума из Брисела "није значајно напредовало", Ђурић је рекао новинарима да врло често "пружена рука Београда остаје да виси у ваздуху".

"То се види и када је реч о спровођењу споразума. Мени је искрено жао што је то тако, јер док напредак иде спорим ходом дотле ће економска ситуација на Косову и Метохији остати оваква каква је данас", додао је Ђурић.

Он је истакао и да су на питању Косова и Метохије у претходних неколико година, згажени међународно право, принципи и Повеља УН, да је кршен мандат и улога Мисије УН на Косову, у чијем је присуству на нелегалан начин проглашена сецесија - пренијели су београдски медији.

"Борећи се за Косово и Метохију, мислим да се у оквиру УН боримо за положај свих држава у свету чији је територијални интегритет и суверенитет угрожен", истиче Ђурић.