latinica  ћирилица
21/08/2016 |  14:20 | Аутор: СРНА

Стевандић: Одбацити уцјене и пријетње у вези са референдумом

Уједињена Српска ће, осим изборне кампање, водити и референдумску кампању и уједно одбацује све пријетње и уцјене у вези са референдумом о Дану Републике Српске који ће бити одржан, поручио је данас предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

Он је, након сједнице Главног одбора ове партије, рекао новинарима у Бањалуци да све странке у Републици Српској треба да се томе придруже, јер су у Народној скупштини гласале за одржавање референдума и зато "нико не смије да се извлачи из референдумске кампање и спровођења референдума".

Стевандић је, у вези са најавом високог представника за БиХ Валентина Инцка да ће Савјет за спровођење мира у БиХ ускоро расправљати о референдуму у Републици Српској, рекао да то доживљава као притисак, пријетњу и уцјену и покушај изазивања нових подјела у српском корпусу.

"Надам се да ПИК није шеријатски савјет и да неће рушити демократске принципе и уводити шеријатске, јер је право народа на референдум и у Повељи УН и у европској конвенцији о људским правима. Не мислим да ПИК треба да испуњава жеље Бакира Изетбеговића", поручио је Стевандић.

Он је истакао да ПИК може нешто да призна или не, али да не може примјењивати силу да оспори одлуку грађана Српске.

Стевандић је рекао да најављени референдум представља то да први пут од Дејтонског споразума народ у Српској одлучује о својим правима, оцјенивши да ће, након што одлучи о својој судбини, бити у бољој позицији него прије спровођења референдума.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. јула Одлуку о расписивању референдума о Дану Републике 25. септембра на цијелој територији Српске.