latinica  ћирилица
21/08/2016 |  16:09 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Дачић о референдуму: Србија се не мијеша у унутрашње ствари БиХ и Српске

Поводом референдума у Републици Српској о Дану Републике, Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, поновио је да Србија неће да се мијеша у унутрашње ствари БиХ и Републике Српске.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић на конференцији за новинареФото: СРНА

Он је подсјетио да је скоро цијела Влада Србије прије два дана била у Доњој Градини на обиљежавању 75 година од формирања концентрационог логора Јасеновац и да је Вучић тамо имао сусрет са највишим функционерима Српске, да је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, али да није било ријечи о референдуму.

"Чули сте да Србија неће да својим учешћем испадне као да се меша у унутрашње прилике у Републици Српској и БиХ, али сигурно да је наш интерес стабилност уопште и у Српској и БиХ", истакао је Дачић.

Коментаришући изјаве појединих политичара у Србији који кажу да Србија треба да се заложи за отказивање референдума у Српској, Дачић је рекао да је занимљиво да ти политичари увијек имају нешто да кажу када је ријеч о Србима, а не чује их да кажу нешто против, на примјер, хрватског национализма.

"Како се не огласише када је забрањено Вучићу, Николићу и Дачићу да дођу у Сребреницу, како се баш сви оглашавају на истој линији у складу са оним што неко жели да буде порука Србима? Не чуди ме, то је више реторичко питање. Зато што сам сигуран да то не служи интересима српског народа. А коме служи, то је питање за аналитичаре", рекао је Дачић.

Он је истакао да је амерички потпредсједник Џозеф Бајден током недавне посјете Београду пренио да је негативно изненађен чињеницом да су бошњачки политичари у БиХ, и након прошлогодишње посјете Вучића Сребреници, изразили став да је државно руководство Србије непожељно ове године у Сребреници.

Што се тиче чињенице да у пресуди Радовану Караџићу и другима није установљено да је Србија била дио удруженог злочиначког подухвата или да је подстицала злочине и етничко чишћење, Дачић је рекао да је то веома битно због Хрватске, али и због БиХ.

"Имаћемо, можда, поново проблема са БиХ зато што се муслимански политичари припремају да обнове тужбу /за геноцид против Србије/", рекао је Дачић, подсјетивши да Хашим Тачи најављује неке тужбе за злочине на Косову против Србије.