latinica  ћирилица
21/08/2016 |  18:05 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Инцко: ПИК о референдуму у уторак, из Српске порука-шта год одлуче, неће бити обавезујуће! (ВИДЕО)

Најава високог представника Валентина Инцка да ће у уторак сазвати чланице Савјета за провођење мира у БиХ због најављеног референдума у Српској изазвала је бројна реаговања.
ПИК - Фото: РТРС
ПИКФото: РТРС

Шта год да одлучи ПИК, сигурни су у Српској, референдум ће бити одржан. Притиске више нећемо толерисати, сагласни су домаћи политичари, а референдум ни на који начин не крши законе у БиХ. 

Међународна заједница покушава да изврши притисак на Српску због референдума, сматра предсједник Српске, Милорад Додик, а то чини као продужена рука бошњачке политике. Проблем је што не могу да нађу разлог за спречавање референдума, каже Додик, јер није спорно ни референдумско питање ни право да се он одржи:" Вјерујем да неки у међународној заједници покушавају, да због тог поданичког односа са муслиманима, свих ових година изграде неки став у вези са евентуалним забранама. То би било недопустиво и тиме би се међунатодна заједница показала као продужена рука муслимана у БиХ, што она уствари и јесте."

Предсједник Парламента Српске је сигуран да високи представник неће употријебити било какву силу да би спријечио референдум.

- Ми не можемо да знамо за чим све могу да посегну високи представник и сви који учествују у формирању политичког амбијента. А што се тиче закона, све су установе урадиле све по закону да би се референдум одржао, каже предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

- Ја се надам да ПИК није шеријатски савјет и да ПИК неће рушити демократске принципе и право на референдум. Не мислим да би ПИК требало да поштује жеље Изетбеговића и да нам уводи шеријатска правила, категоричан је потпредсједник Парламента Српске Ненад Стевандић.

Ниједна одлука ПИК-а неће бити обавезујућа, каже министар Петар Ђокић, а међународна заједница, додаје, не би требало да прави проблеме у БиХ: "Нема везе, нека се састану, али немају право да руше одлуке надлежних, легалних, легитимних органа као што су Народна скупштина и Влада Републике Српске. Они само треба да буду у духу таквих одлука наш партнер у реализацији и спровођењу Дејтонског мировног споразума."

О референдуму у Српској се огласила и Србија, као гарант мировног споразума у БиХ. Чудно је, каже министар иностраних послова Ивица Дачић, како се увијек тражи реакција Србије на Србе, а не и на пријетње упућене Србији, као што је забрана да српска делегација дође у Сребреницу: "Србија неће да се мијеша, неће да својим учешћем испадне као да се мијеша у унутрашње прилике у Српској и БиХ, али сигурно да је наш интерес стабилност у Републици Српској и БиХ."

Високи представник је за сутра најавио консултације са неким чланицама ПИК-а, а званични састанак ће бити одржан за два дана. Није појаснио какву одлуку треба да донесу и са каквим посљедицама.