latinica  ћирилица
21/08/2016 |  18:22 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Из стечаја на тржиште – успјешан примјер предузеће Јавор из Невесиња (ВИДЕО)

Из Невесиња успјешан примјер предузећа, које се из стечаја вратило на тржиште.
Невесиње: Ђокић - Варези - Фото: СРНА
Невесиње: Ђокић - ВарезиФото: СРНА

Италијанка Клаудија Варези купила је текстилну фабрику Јавор и након скоро двије године стечаја, покренула производњу.

У плану је и отварање нових радних мјеста. Средства за обуку радника обезбиједиће Министарсво индустрије рударства и енергетике, простор локална самоуправа, а неопходан материјал нови власник. 

Након 14 мјесеци сарадње са Јавором, Клаудија Варези је одлучила да купи ово предузеће. Изразила је наду да ће заједно са ресорним министарством и општином продуктивност у овој фабрици бити удвостручена. Уз осамдесет радника који већ раде, биће запослено још шездесетак радница, које ће шити мушке кошуље за инострано тржиште.

- Увјерена сам да ће реализација овог пројекта бити у интересу обје стране. Мислим да ће нам бити потребно још 60 нових радника с тим да то неће ићи у тако кратком року јер треба времена да се обуче, појаснила је Клаудија Варези.

Момчило Шиљеговић, начелник општине Невесиње, изразио је задовољство што је инвеститор у претходном периоду све договорено испоштовао.

- Што се тиче локалне самоуправе, урадићемо све да се припреме просторије за обуку, додаје Шиљеговић.

Министар индустрије, рударстав и енергетике, Петар Ђокић, изразио је задовољство чињеницом да је инвеститор из Италије, што је добра порука и за друге партнере из Европе. Ђокић је истакао да ће Влада Српске наставити да води активну политику подршке економском расту и развоју: "Врло је значајно што ће овај колектив допринијети укупном економском развоју ове локалне заједнице, али и шире, али ће имати значајан утицај и на укупан индустријски раст Републике Српске."

Откад је италијански инвеститор покренуо производњу у предузећу Јавор, годишње се производило око 120. 000 комада кошуља високог квалитета. Упошљавањем нових радница тај број биће и већи.