latinica  ћирилица
21/08/2016 |  18:58 ⇒ 18:59 | Аутор: СРНА

Владе Дивац награђен Олимпијским орденом

Предсједник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац данас је у Рио де Жанеиру добио Олимпијски орден.
Владе Дивац (Фото:ceopom.rs) -
Владе Дивац (Фото:ceopom.rs)

Како је саопштио ОКС, Дивац је вриједно признање Међународног олимпијског комитета, посљедњег дана такмичења на Играма у Рију, добио као учесник Олимпијских игара 1988. године у Сеулу и 1996. године у Атланти и као освајач двије сребрне олимпијске медаље.

У образложењу одлуке наводи се да је Дивац по завршетку играчке каријере дао велики допринос као друштвено-спортски радник, да је допринио развоју олимпијског покрета и, прије свега, развоју олимпијског спорта у Србији.

"Ово је велика част за мене, али рекао бих, пре свега, за Олимпијски комитет Србије и наш спорт уопште. Веома ми је драго што ова част долази у тренутку када је наш олимпијски тим направио историјски успех на Олимпијским играма. Ово признање је потврда да је српски спорт препознат и високо цењен у међународним оквирима", рекао је предсједник ОКС по уручењу ордена.

Према Повељи МОК-а, Олимпијски орден се додељује у специјалним случајевима када нека особа својим активностима промовише олимпијске вриједности, када оствари значајне заслуге у свијету спорта или када пружа допринос развоју олимпијског покрета, било путем личног достигнућа или као допринос развоју спорта уопште.

Послије некадашњег члана Међународне Фудбалске федерације /ФИФА/ доктора Михајла Андрејевића и некадашњег предсједника Међународне рвачке федерација /ФИЛА/ Милана Ерцегана, носиоци овог признања су и Борислав Станковић, као почасни члан МОК-а, и Ђорђе Перишић, у том тренутку одлазећи генерални секретар Југословенског олимпијског комитета.