latinica  ћирилица
21/08/2016 |  19:48 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Теслић: Десетогодишњи спор због земљишта (ВИДЕО)

Више од десет година комшије Милорад Марковић и Зоран Секулић из теслићког села Барићи воде спор око земљишта на којем је Секулић саградио дио штале, а за који Марковић тврди да припада њему.
Теслић - узурпирана парцела - Фото: РТРС
Теслић - узурпирана парцелаФото: РТРС

Судски процес је у току. Иако је инспекција дала налог да се спорни објекат сруши, закључком начелника општине Теслић то је спријечено, док не буде завршена легализација. Секулић би легализовао шталу, али чека да суд донесе коначну одлуку о томе коме припада земљиште.

Док Милорад Марковић из теслићког села Барићи тврди да му је комшија Зоран Секулић изградњом штале узурпирао дио имовине, Секулић каже да судски спор још није завршен и да ће суд рећи посљедњу ријеч.

- Објекат је саграђен 2000. године прије него што је комшија замијенио своје земљиште 2003. Поводом овог објекта се води управни поступак код Основног суда. Сачекаћемо одлуку суда и ја ћу је поштовати сигурно. Друго, поднио сам захтјев за легализацију овог објекта. Тај захтјев чека одлуку суда - каже Секулић.

Марковић сматра да надлежни треба да поступе по одлуци инспекције која је утврдила да је објекат изграђен бесправно и сруше шталу Секулића, али да то не желе.

- Излазили су, правили записнике, али никада ништа му нису рушили - каже Марковић.

Рјешење о рушењу постоји, али га је својим закључком одгодио начелник општине до окончања судског процеса о утврђивању власништва и окончања поступка легализације. "Неспорно је да је извршеник изградио господарски објекат(шталу) на својој парцели, а који се протеже и на парцеле у власништву других лица, без посједовања одобрења за грађење, односно локацијских услова. Имајући у виду штету коју би рушење предметног објекта изазвало као и намјену истог, овај орган је оцијенио као оправдане разлоге за одлагање предметног извршења.", наведено је у Закључку.

- Начелник је у складу са законским обавезама зауставио све док се не ријеши на суду. Желим да нагласим да је једна страна у поступку, власник објекта РВИ и самим тим заслужује да се сачека док се не ријеши на суду -каже Никола Стокић, начелник Одјељења за урбанизам општине Теслић.

Ако би суд и пресудио у корист Марковића, Секулић каже да је спреман да плати накнаду за спорно земљиште. Бави се пољопривредом, а објекат је каже изградио искључиво због држања стоке и евентуално рушење нанијело би велику материјалну штету њему и његовој породици.