latinica  ћирилица
22/08/2016 |  07:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Одсуде напада у Турској

Генерални секретар УН Бан Ки-мун осудио је самоубилачки бомбашки напад на свадби на југоистоку Турске у ком је 51 особа погинула, и позвао да се починиоци казне.

"Генерални секретар осудио је јучерашњи терористички напад на прослави вјенчања у граду Газијантеп у Турској. Он изјављује саучешће породицама жртава, влади и народу Турске", наводи се у саопштењу Банове канцеларије.

У саопштењу се истиче да се Бан нада да ће починиоци овог напада бити брзо идентификовани и приведени правди.

"Поново је указао на неопходност јачања регионалних и међународних напора у спречавању и борби против тероризма и насилног екстремизма", каже се у саопштењу, пренијела је агенција АФП.

САД осудиле напад на свадби у Турској, нуде помоћ Анкари

САД су осудиле самоубилачки бомбашки напад на свадби на југоистоку Турске, у ком је 51 особа погинула, и понудиле помоћ Анкари у борби против тероризма.

"САД снажно осуђују јучерашњи гнусни напад. Стојимо уз нашег савезника и партнера Турску и потврђујемо посвећеност поразу заједничке пријетње тероризма", навео је у саопштењу портпарол америчког Стејт департмента Марк Тонер.

Напад је осудио и амерички Национални безбједносни савјет, наводећи да су "починиоци овог варварског чина кукавички напали свадбу, убивши на десетине људи".

У саопштењу се подсјећа да је амерички потпредсједник Џозеф Бајден у сриједу посјетити Анкару, гдје ће пренијети одлучност САД да се заједно са Турском супротстави тероризму.

У нападу бомбаша-самоубице на свадби у граду Газијантеп убијена је 51 особа, док је око 100 људи повријеђено.