latinica  ћирилица
22/08/2016 |  09:23 ⇒ 09:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина довела у питање причу о сиријском дјечаку Омрану

Кинеска државна телевизија довела је у питање аутентичност видео снимка сиријског дјечака Омрана који је потресао свијет, наводећи да је тај снимак можда лажиран у оквиру "пропагандног рата" Запада.
Сиријски дечак Омран - Фото: ТАНЈУГ
Сиријски дечак ОмранФото: ТАНЈУГ

На снимкама и фотографијама које су обишле свијет се види како четворогодишњи дјечак седи окрвављен и збуњен у колима хитне помоћи послије разорних ваздушних удара на Алепо, а амерички Стејт Департмент је Омрана назвао "правим лицем" сиријског рата, пренијела је агенција АФП.

Телевизија је у извјештају објављеном прошлог викенда довела у питање видео снимак Омрана, приказујући потресне сцене уз поднаслов "Сумња се да је снимак лажан."

"Критичари сугеришу да је снимак дио пропагандног рата, у циљу стварања 'хуманитарног' изговора за западне земље да се ангажују у рату у Сирији", наводи се у прилогу кинеске телевизије.

"Спасиоци нису предузели хитне мјере спасавања, већ су убрзано поставили камеру да се спреме за снимање", каже се у прилогу.

Телевизија наводи да је независност Сиријске групе за цивилну одбрану, познате као "Бијели шлемови" а која је снимила видео, "упитна" и да је повезана са британском војском.

Франс Прес подсјећа да званични Пекинг подржава сиријску владу на челу са предсједником Башаром Асадом и да је Кина блиска Русији, као и да и руске и сиријске снаге врше ваздушне ударе на подручју Алепа, града којег контролишу сиријски побуњеници.

Омран, његови родитељи и браћа и сестре су у среду извучени из рушевина зграда послије бомбардовања насеља Катерџи у Алепу.

На видео снимку се види како дјечак у амбуланти зури у празно, подиже руку како би опипао своје окрвављено чело, а затим погледа у руку и обрише је о наранџасто сједиште.

Омранов старији брат Али је преминуо у суботу од повреда задобијених у том нападу.