latinica  ћирилица
22/08/2016 |  09:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија- Сви ће плаћати порез на станарину

У Србији је, према процјенама, око 260.000 станова дато у закуп, само у Београду је 74.000 некретнина у закупу или у понуди.
Луксузни станови за добре комшије (Фото: REX) -
Луксузни станови за добре комшије (Фото: REX)

Међутим, свега један одсто станова издато је уз одговарајући уговор, на који се плаћа порез.

Агенти који се баве некретнинама сматрају да би станодавци у већем броју склапали уговоре с подстанарим кад би пореска стопа на издавање станова била нижа, нпр. 10 одсто, односно за пола од важеће стопе.

Они сматрају да цијене закупа у Београду још нису порасле, у сусрет септембру, за кад је најављена строжа контрола порезника.

Да се нешто промијенило, говори и то што студенти нису, као претходних година у августу "навалили" на агенције у потрази за смјештајем.

И код станодаваца примјетан је опрез због најава да тзв. порез на кирије од 20 одсто од септембра неће моћи да избјегну.

Менаџер агенције Вила Слободан Милошевић сматра да ће најављена строжа контрола наплате пореза од станарине сигурно утицати на цијене.

- Много би било боље када би та стопа била мања, већ би порез од 10 одсто био сасвим прихватљив за јефтиније станове - рекао је Милошевић истичући да би тај новац могао да се користи за општинске буџете.

Он је додао да ће се тек послије сезоне видјети да ли је било неког помјерања цијена.

Власник агенције Славија рент Срђан Лончаревић је рекао да је у посљедње три до четири године био присутан опадајући тренд цијена закупа, као и да је и раније постојала обавеза плаћања пореза на станарину. Каже да је сада присутан нови елемент - "пријави комшију", након што је Пореска управа позвала грађане да пријаве оне на које сумњају да остварују приход од закупа, а на то нису платили порез.

Каже да је порез од 20 одсто превише за станодавце и да би требало примијенити европска искуства, гдје је у већини земаља између седам и осам одсто.

Говорећи о тражњи станова која је у августу традиционално већа, он каже да ове године сезона још није почела, а да је основни разлог беспарица.

Студенти су, примијетио је, претходних година већ у августу ужурбано тражили станове, док сада сви чекају посљедњи тренутак да не би плаћали и август и септембар.