latinica  ћирилица
22/08/2016 |  09:56 ⇒ 10:01 | Аутор: СРНА

"Српска не може да ћути на покушаје укидања Дана Републике"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска не може да ћути и да не предузима ништа док бошњачки политички лидери траже укидање Дана Републике, истакавши да ће референдум о том питању бити одржан и да не види разлог да се у вези с тим "диже толика галама".
Милорад Додик - Фото: Novosti.rs
Милорад ДодикФото: Novosti.rs

Додик је оцијенио да су бошњачки политичари "политичке воштане фигуре које су навикле да путем притисака добијају шта хоће", те да су гласови из Сарајева устаљени оквир у којем они стално очекују да ће Запад да "дисциплинује" Републику Српску и све Србе.

"Не може Бакир Изетбеговић да тражи да се укине Дан Републике, а да ми ћутимо и не предузимамо ништа", истакао је Додик за београдске "Вечерње новости".

Он је напоменуо да је БиХ за Републику Српску "морање", односно "ништа друго до испуњавање међународних обавеза".

Предсједник Српске је подсјетио и да Дејтонски споразум стално скрнаве други, прије свих међународни фактор, због чега Српска нема разлога да вјерује у добре намјере међународног фактора, нити у БиХ као такву.

Говорећи о недавном сусрету са предсједником Владе Србије Александром Вучићем и спекулацијама да ће премијер Србије покушати да га наговори да одустане од референдума о Дану Републике заказаног за 25. септембар, Додик је рекао да Вучић никада није вршио притисак на њега око референдума о Дану Републике, нити су односи Београда и Бањалуке такви да се из Србије врше притисци.

"Био је то пријатан разговор партнера. Дотакли смо се и те теме, али то је све", рекао је Додик.

Додик је додао да не вјерује да је у недавном разговору Вучића са америчким потпредсједником Џозефом Бајденом у Београду било условљавања такве врсте, јер су односи државног врха Србије са Бајденом веома добри.

"Србија поштује цјеловитост и интегритет БиХ, гарант је Дејтонског споразума, али има и јаке везе с Републиком Српском. Вјерујем да је тако речено и самом потпредсједнику САД", истиче Додик.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да су везе Београда и Бањалуке поптуно легалне, легитимне и засноване на љубави и братству.

"Волимо Србију у сваком тренутку и загледани смо у њу. Даћу примјер спорта: свака побједа Србије слави се на улицама Бањалуке. Када игра БиХ, то се и не зна, а камоли да се навија. То је тако и ако хоће неко ту реалност да прихвати, хоће, ако не, то је његов проблем", нагласио је Додик.

На питање да прокоментарише изјаву хрватског министра спољних послова Мире Ковача, који је рекао да Вучић наставља политику "велике Србије из 1990-тих", Додик је оцијенио да је "за Ковача и њему сличне сваки успјех Србије ноћна мора".

"Вучић је озбиљан политичар. Добио је огромну подршку народа и учинио нешто што се практично чинило немогуће - да Србију лоцира на међународној сцени на потпуно другачији начин. За Ковача и њему сличне сваки успјех Србије је ноћна мора", закључио је Додик.