latinica  ћирилица
22/08/2016 |  10:25 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Пензионери у ФБиХ: Испуњавање захтјева или протест 22. септембра

Пензионери у Федерацији БиХ поручили су данас, уочи састанка са представницима Владе ФБиХ, да ће организовати масовне протесте 22. септембра ако не буду испуњени њихови захтјеви.

Предсједник Извршног одбора Савеза удружења пензионера у ФБиХ Мехмедалија Рапа рекао је за "Кликс" да је најважније да пензионери у ФБиХ до 5. у мјесецу добију пензије које ће остати непромијењене.

"На сједници Извршног одбора Савеза удружења пензионера у ФБиХ 11. августа, договорено је да се Влади ФБиХ упуте питања, односно захтјеви која се тичу положаја пензионера. Први и основни захтјев је да се пензије исплаћују до 5. у мјесецу те да нам Влада гарантује садашњи износ пензија. У закон ПИО/МИО морају ући наши захтјеви, а један од њих је да се пензије сваке године усклађују с растом плата и трошкова живота", истиче Рапа.

Он додаје да је веома битно да се породицама умрлог пензионера исплати једна просјечна пензија, те финансирање бањског лијечења пензионера.

"Захтјев о којем ће се данас посебно расправљати тиче се близу 250.000 пензионера који су пензионисани до 31. јула 1998. године, а којима су пензије мање за 39,2 одсто. Тражили смо повећање њихових пензија за 20 одсто, а Влада нам је обећала само 10. Надамо се да ће испунити обећање, а уколико не, свима је јасно шта их чека 22. септембра", каже Рапа.

Према његовим ријечима, пензионерима је битно и формирање фонда Федералног завода ПИО/МИО, као и ослобођење плаћања пореза.