latinica  ћирилица
22/08/2016 |  10:28 | Аутор: Агенције

Турски агенти "харају" Њемачком

Турска обавјештајна служба МИТ у Западној Европи наводно располаже са око 800 људи који су највећим дијелом активни у Њемачкој, пише лист “Велт ам зонтаг“, недјељно издање листа “Велт“, цитирајући једног политичара који се бави безбједносним питањима, а који није желио да буде именован.
Њемачка обавјештајна служба - Фото: AFP
Њемачка обавјештајна службаФото: AFP

Поред тога, МИТ је, како се процјењује, регрутовао још око 6.000 информаната и тако формирао јединствену и густу надзорну мрежу. Тако на једног агента или информанта долази 500 грађана у Њемачкој с турским поријеклом, додаје “Велт ам Зонтаг“ истичући да чак ни злогласној ДДР-овој тајној полицији – Штази – није полазило за руком да у Западној Њемачкој ангажује војску агената сличних размјера.

Лист пише да су шпијунске акције усмјерене углавном против Курда, Алевита и присталица покрета Фетулаха Гулена, а сви они су јавни главни непријатељи АКП, странке турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана. Они су у фокусу интересовања МИТ, наводи “Велт ам зонтаг“.

Стручњак за тајне службе Ерих Шмит-Енбом је, у вези с тим наводима, изјавио да Њемачка себи не смије да допусти такве шпијунске акције од једне НАТО-чланице. У случају активности МИТ, већ “одавно се више не ради о стандардном обавјештајном разјашњењу, већ о обавјештајној репресији“. Према наводима Шмит-Енбома, турска тајна служба бројним официрима додјељује лажне идентитете и привидно их расподјељује да раде, рецимо, у туристичким агенцијама, турским банкама или предузећима. Како многи Турци сматрају да је част радити за тајну службу, а поред тога и не коштају много, њемачка Служба за заштиту уставног поретка једва да и сазна за то, каже тај стручњак.

Због навода о толиком броју турских агената, односно информаната у Њемачкој, Парламентарни контролни одбор Бундестага ће ту тему да стави на дневни ред одмах по завршетку љетње станке парламента, поручио је посланик Зелених у Бундестагу Ханс-Кристијан Штребеле. Он је рекао да се ради о “невјероватним тајним активностима“ МИТ те да Служба за заштиту уставног поретка, њемачка обавјештајна служба БНД и полиција, под хитно морају да провјере своју сарадњу с Турском.