latinica  ћирилица
22/08/2016 |  11:17 ⇒ 11:50 | Аутор: Агенције

Рено произвео посљедњи Меган III

Рено Спорт је саопштио да је након седам година прекинуо производњу модела Меганa III.
Рено Меган - Фото: klix.ba
Рено МеганФото: klix.ba

Аутомобил се први пут појавио на трци Формуле 1 за Велику награду Монаца 2009. године. Ради се о компактном купеу који је произведен у 30.000 јединица у фабрици у шпанској Паленсији. Из тог постројења су аутомобили достављени у 30 различитих земаља.

Модел је био доступан купцима широм Европе, али и у Јапану, Кини, Сингапуру, Јужној Африци, Аустралији и другим земљама.

Током свог живота је Мегане РС добио и неколико ограничених везија, а најснажнија од њих је 275 Трофи-Р. Овај аутомобил је оборио рекорд круга на Нирбургрингу у категорији аутомобила с предњим погоном. Догодило се то у јуну 2014. године, када је завршио круг за 7 минута и 54,36 секунди. Ипак, рекорд је оборила Хонда Сивик с временом 7:50.63.

Потом је рекорд прешао у власништво Волксвагеновог Голфа ГТИ Клубспорт С, који је циљ прешао с временом 7:49.21.

Рено Спорт већ тестира насљедника, који ће бити у форми петовратног хечбека. Званично представљање се очекује сљедеће године, а спекулише се да ће га покретати нови 1,8-литарски мотор с турбопуњачем, који испоручује 300 КС.

Нови Меган се продавати са мануелним и седмостепеним аутоматским мјењачем, како би компанија угодила свим купцима. Клио РС није доступан са мануелним мјењачем. Могућ је и погон на сва четири точка.

Надолазећи Меган РС ће бити представљен на Сајму аутомобила у Женеви у марту наредне године, или на Сајму аутомобила у Франкфурту средином септембра исте године. Почетак продаје се очекује крајем 2017. или почетком 2018. године.