latinica  ћирилица
22/08/2016 |  11:35 | Аутор: СРНА

МСД Пале: Стипендије се дијеле према страначким и рођачким критеријумима

Млади социјалдемократи Пала оштро се противе критеријумима и начину додјеле студентских стипендија у овој општини и сматрају да тај процес, посебно у посљедњих неколико година, карактерише додјела стипендија према страначкој припадности.
МСД -
МСД

У саопштењу се наводи да су чести и случајеви да стипендије добијају блиски сродници функционера и истакнутих чланова владајуће коалиције СДС-ПДП-НДП.

"Стипендије у Палама се додјељују према лоше успостављеним критеријумима, који се, уз то, мијењају сваке године како би се прилагодили појединцима који припадају странкама на власти. Због одсуства озбиљних критеријума, посебно оних који се односе на просјек оцјена и успјех студената, цијели процес додјеле стипендија прати нетранспарентност, будући да се након проведеног конкурса не објављује детаљна бодовна листа оних којима су стипендије одобрене", истичу Млади социјалдемократи Пала.

Таква листа се не објављује, додају Млади социјалдемократи, јер би свима постало јасно да представници општинске власти праве социјалне случајеве од оних који то нису како би по том основу додијелили стипендије подобнима.

У саопштењу се наводи да чак и површна анализа такве листе, која се може добити само ако се неко жали или ако се позове на Закон о слободи приступа информацијама, доказује тврдњу Младих социјалдемократа да се стипендије у Палама дијеле према страначким и рођачким критеријумима.

"Уколико дође до промјене власти, а ми смо убијеђени да млади људи у Палама знају да је вријеме за промјене, Млади социјалдемократи залагаће се за повећање броја и износа стипендија, али и за успостављање јавних и прецизних критеријума за њихову додјелу. У тим критеријумима водиће се рачуна прије свега о просјеку оцјена и успјеху студената, како би се стимулисали и награђивали најбољи међу нама и како би се управо најбољима отварала перспектива за завршетак студија", наводе Млади социјалдемократи Пала.

Они најављују да ће од нових власти у Палама тражити да у општинску управу сваке године запосле најбоље студенте и да финансијски подрже запошљавање најбољих студената у јавна и приватна предузећа на подручју локалне заједнице.

"Циљ Младих социјалдемократа Пала јесте да зауставе одлазак младих људи и да младим људима који желе да се образују отворимо прилику да стечено знање употријебе за добробит свих наших грађана и за развој и просперитет наше општине", каже се у саопштењу.