latinica  ћирилица
22/08/2016 |  11:47 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

В. Британија: Политичка коректност омогућила ширење исламског екстремизма

Политичка коректност у британским затворима омогућила је ширење исламског екстремизма иза решетака, наводи се у извјештају британског Министарства правде.

У студији се наводи да је терористима и екстремистима омогућено да шире свој "отров" у затвору јер су чувари превише уплашени да ће прекршити људска права или да ће их означити као расисте ако интервенишу.

Аутор студије Јан Ејксон, бивши управник затвора, рекао је да је Британија сада иза Холандије, Шпаније и Француске у рјешавању питања радикализације у затворима у којима се обични муслимани суочавају са "агресивним охрабривањем" да постану џихадисти.

У студији се наводи да се културолошка осјетљивост међу чуварима према муслиманским затвореницима проширила ван основних захтјева вјере. Аутори подсјећају да се у британским затворима муслиманима дозвољава да током молитве петком буду без надзора.

Такође, екстремисти избјегавају претрес тијела тврдећи да носе "вјерску одјећу", а књиге које промовишу екстремизам доступне су у затворским библиотекама и допуштене у ћелијама.

Неки затвореници користе бојазан чувара да ће их окарактерисати као расисте, а харизматични исламских затвореници понашају се као "самопостављени емири, који контролишу и радикалиују друге муслимане". Такође, фанатици покушавају да организују сегреграцију у затворима како би могли да радикализују друге муслиманске затворенике.

Торијевац и посланик у парламенту Фиилип Холбон рекао је да је превише јавних институција у земљи пало под утицај политичке коректности те да се не смије дозволити да затвори постану расадник исламског екстремиза.

"Они користе традиционалну британску толеранцију ради промовисања насилног екстремизма", рекао је он.

Министар правде Лиз Трас рекла је да ће Влада изоловати исламске екстремисте у посебна одјељења у добро чуваним затворима како би ограничила њихове способности да радикализују друге затворенике.

Она је додала да особље проћи додатну обуку како да прекине активности које могу да утичу на рањиве затворенике.