latinica  ћирилица
22/08/2016 |  12:26 ⇒ 17:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Николић: Референдум у Српској у рукама њених грађана

Референдум у Републици Српској је у њеним и рукама грађана и Србија се у то неће мијешати, изјавио је предсједник Србије Томислав Николић.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

Николић је истакао да Република Српска сама води своју политику, да на то има право, али да треба да узме у обзир шири контекст, односно расположење држава које одлучују о нашој судбини, у мјери у којој неће изгубити своју самосталност.

- Све је у рукама Републике Српске. Увијек треба да воде рачуна о томе шта мисле они који су моћни, али никад не треба изгубити самосталност - рекао је Николић и додао да би било какво мијешање "представљало кршење суверенитета и интегритета Републике Српске".

Он је поручио да ће Србија поштовати сваку одлуку коју донесу грађани непосредним изјашњавањем и да ће се увијек трудити да за ту одлуку добије широку међународну подршку.

Коментаришући најављени референдум, Николић је рекао да је референдум демократско право сваког народа.

- Резултати референдума некад не буду по вољи широј заједници, а некада испадне да они који су га организовали нису били у праву. Има референдума који су донијели добро грађанима, док сматрам да референдум у Великој Британији није донио добро ни Британији ни Европи - рекао је Николић.