latinica  ћирилица
22/08/2016 |  12:26 | Аутор: СРНА

Мактоуф од БиХ тражи скоро 300 хиљада КМ одштете

Абдуладхим Мактоуф, којег је Суд БиХ прогласио кривим за учешће у ратним злочинима у Травнику, сутра ће се појавити у судници Суда БиХ због захтјева за накнаду нематеријалне штете од скоро 300 хиљада КМ јер је у затвору провео пет година по првобитно изреченој пресуди, умјесто три године, колико му је изречено након жалбе.

Од БиХ на име штете која му је нанесена Мактоуф потражује 283.160 КМ, јавила је Балканска истраживачка мрежа /БИРН/.

Мактоуф, који је рођен у Ираку, прва је особа којој је пред Судом БиХ суђено за ратне злочине. Проглашен је кривим да је 1993. године помогао припадницима јединице "Ел Муџахид" у незаконитом хапшењу и отмици цивила хрватске националности у Травнику.

Првобитно је осуђен на пет година затвора, али се жалио Европском суду за људска права у Стразбуру због погрешне примјене закона, након чега му је у марту 2015. године казна смањена на три године затвора.

Међутим, одлука је донесена након што је Мактоуф већ одслужио свих пет година затвора због чега је најавио да ће тражити одштету.

Држављанство БиХ није враћено Мактоуфу, али је избрисан из казнене евиденције починилаца кривичног дјела.

Такође је добио дозволу за боравак на подручју БиХ, чиме стиче услове да у наредном периоду добије држављанство по привилегованој натурализацији, с обзиром да је у браку са држављанком БиХ с којом има дјецу.

Након издржане затворске казне, 2006. године Мактоуф је отишао у Малезију, али је и тада најавио повратак у БиХ.